Про це глава уряду повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Я прийшов на посаду виконувати програму Президента. Він є для мене взірцем відвертості та порядності. Проте, щоб забрати будь-які сумніви нашої поваги та довіри до Президента, я написав заяву про відставку та передав її Президенту з правом внесення в парламент. Він (Президент. — Ред.) — людина, якій українці висловили безпрецедентну довіру. І він має повне право оцінювати ефективність кожного члена своєї команди, що змінює країну», — написав прем’єр.

Ця новина сколихнула весь політикум, зокрема, й тому, що глава уряду написав цю заяву наступного дня після оприлюднення аудіозаписів, зроблених за допомогою «прослушки» під час не-офіційної наради з представниками Національного банку нібито в Офісі глави Кабміну. До того ж напередодні прем’єр відкидав можливість відставки.

В Офісі Президента підтвердили наявність такої заяви, зауваживши, що рішення глави держави буде оприлюднено пізніше. Поки Володимир Зеленський думає, представники уряду на своїх сторінках у Фейсбуці поширили пости підтримки Олексія Гончарука. 

«Я підтримую Пре-м’єр-міністра. Це рішення сильної командної людини, яка довіряє Президенту. Ми продовжуємо працювати в штатному режимі і чекаємо на рішення Володимира Зеленського. Я пишаюся тим, що мені довелось працювати з такими людьми — Президентом, Прем’єр-міністром, міністрами», — написав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

«Наша команда — класичний уряд технократів. Без політичних амбіцій, без олігархічних шлейфів, без кулуарщини. Працювати в такій команді складно (бо мусиш постійно підвищувати професійну планку), але надзвичайно драйвово (бачиш швидкі результати). Політичні ігрища довкола уряду останнім часом розцінюю як намагання нав’язати команді технократів якусь дивну політичну позицію», — написала міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда.

Деякі політичні експерти висловили припущення, що заява прем’єра про відставку, це, швидше, політична гра. «За Конституцією, він мав право звертатися лише до одного-єдиного суб’єкта ухвалення рішення, перед яким уряд підзвітний у парламентсько-президентській республіці, — до Верховної Ради. Але Гончарук передав свою заяву Президенту», — заявив політичний експерт Тарас Чорновіл.

На цьому тлі заява про відставку міністра розвитку громад і територій Альони Бабак залишилася майже непоміченою. Тим часом Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав її подання про відставку. Хоча, як повідомив перший заступник голови комітету Роман Лозинський, заяву підтримали без заслуховування звіту міністра. «Яка причина звільнення, депутатам не повідомили. Мабуть, нова політична культура парламентаризму — дізнаватися версії причин звільнень та призначень з телеграм-каналів», — констатував він.

А тим часом

Президент України Володимир Зеленський вимагає від правоохоронних органів за два тижні встановити причетних до запису розмов на зустрічі представників уряду та НБУ. Відповідне завдання глава держави поставив на вчорашній зустрічі з керівниками Служби безпеки України, Офісу Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань та Управління державної охорони, повідомляє офіційне інтернет-представництво глави держави.