Саме цього дня у 1945 році бійці 1-го Українського фронту визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування табору тут, за різними оцінками, загинули від 1,5 до 2,2 мільйона людей. Загалом упродовж 1933—1945 років у Німеччині та окупованій нацистами Європі було створено майже п’ять тисяч концентраційних таборів.

«Найтяжчий злочин... Лихо століття... Важко віднайти слова, які б могли передати весь біль Голокосту. Це була жорстокість, що не піддається розумінню і не має пояснення. Адже масове винищення людей іншої расової, етнічної чи національної приналежності не може виправдовувати жодну мету.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв Голокосту. Саме цього дня 1945 року було звільнено один із найстрашніших нацистських концентраційних таборів в Освенцімі — пекельну машину, чиї жорна перемололи безліч життів.

Ми пам’ятаємо про цю страшну трагедію й усвідомлюємо, наскільки важливо не допустити повторення подібних трагедій на нових сторінках історії», — заявили в партії «Слуга народу».

«Сьогодні Україна разом з усім світом розділяє скорботу за жертвами Голокосту. Українці — нація, яка пережила Голодомор, не може не відчувати біль Голокосту. Ми пам’ятаємо трагедію Бабиного Яру. Ця рана ніколи не загоїться», — наголосив народний депутат Петро Порошенко.

Він нагадав, що майже 1,5 мільйона євреїв було знищено нацистами на теренах України. І це чверть усіх жертв Голокосту, який є злочином проти всього людства. «Засвоїти уроки історії — обов’язок сучасних політиків перед теперішнім і прийдешніми поколіннями. Маємо не лише пам’ятати про безневинні жертви минулого, а й об’єднати зусилля, щоб не допустити повторення трагедій, подібних Голокосту», — сказав він.

Бути на сторожі людяності — це сьогодні наша місія, завдання та призначення, написала голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко у Фейсбуці.

«Такі дати вписані в календар людства для того, щоб нагадати: історія та цивілізація рухаються необов’язково лише вперед і вгору. Іноді — й назворот. І ми повинні пам’ятати про це. Пам’ятати для того, щоб ніколи не повторилося нічого подібного. Вічна пам’ять загиблим... Пам’ятаємо...» — наголосила народний депутат.

Голова фракції «Голос» Святослав Вакарчук, розповів, що його прабабуся Євгенія Пастушенко під час війни переховувала двох єврейських дівчат. «Вони вижили, створили свої сім’ї. Але життя шести мільйонів їхніх кровних братів і сестер обірвалося назавжди. Не маємо права забути трагедії #Голокост ніколи! Бог всіх нас створив рівними!», — констатував він.