Ідеться про збільшення на п’ять років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років.

Зокрема, оспорювані положення закону стосуються осіб, які працювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та списком № 2, трактористів-машиністів, доярок, водіїв міського пасажирського транспорту і великовагових автомобілів, диспетчерів, керівників польотів, бортпровідників.

КС у своєму рішенні зазначив, що працівники, які працювали в шкідливих умовах і погоджувалися на таку працю через можливість отримання окремих пільг, мали об’єктивні очікування, що в них є право виходу на пенсію на умовах, визначених Законом України «Про пенсійне забезпечення». Після внесення змін Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року № 213 їх право виходу на пенсію на певних умовах звужено та порушено легітимні очікування таких осіб. Вказане КС розцінив як погіршення їхнього юридичного становища щодо права призначення пенсії та принципу верховенства права, складовою якого є юридична визначеність.

Так, наприклад, до внесення змін було передбачено зменшення пенсійного віку для чоловіків і жінок стосовно загального пенсійного віку (60 років для чоловіків і 55 років для жінок) з урахуванням різниці між пенсійним віком у чоловіків і жінок на 10 років для працівників, зайнятих повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, та на п’ять років для працівників, зайнятих повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці. Отже, у статті 13 Закону до внесення змін було встановлено пенсійний вік: для чоловіків — 50/55 років, для жінок — 45/50 років. Після прийняття змін до закону було збережено вказану пропорцію щодо зменшення пенсійного віку для чоловіків і жінок стосовно загального пенсійного віку без урахування різниці між пенсійним віком для чоловіків і жінок — встановлено однаковий пенсійний вік для чоловіків та жінок — 50 років (на 10 років менше, ніж загальний пенсійний вік), 55 років (на 5 років менше, ніж загальний пенсійний вік).

КС визнав такими, що не відповідають Конституції, статтю 13, частину другу статті 14, пункти «б»-«г» статті 54 Закону України «Про пенсійне забезпечення» зі змінами та вказав, що зазначені статті закону «Про пенсійне забезпечення» підлягають застосуванню в редакції до внесення змін Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року № 213 для осіб, які працювали до 1 квітня 2015 року на посадах, визначених у вказаних нормах.