«Для уряду та команди Президента будівництво доріг — це пріоритет номер один, тому маємо готуватися до максимально раннього початку сезону. З боку органів державної влади ми спробуємо завершити до цього часу всі бюрократичні процедури, щоб завантажити наявні потужності», — зазначив глава уряду та запевнив, що влада вибудовуватиме із дорожньою галуззю партнерські стосунки.

За словами О. Гончарука, у 2020 році планується побудувати та відремонтувати рекордну кількість доріг — щонайменше чотири тисячі кілометрів шляхів загальнодержавного значення. «І тут мова не про ямковий ремонт, а про нове будівництво чи реконструкцію», — підкреслив він і додав, що не менш важливим є будівництво та ремонт доріг у межах областей.

«Наша мета — об’єднати країну якісними дорогами. Для цього нам потрібно збудувати тисячі кілометрів доріг», — наголосив прем’єр і підкреслив, що для цього є всі технічні можливості та безпрецедентний в історії України бюджет у розмірі понад 86 мільярдів гривень.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що, крім координації процесу будівництва доріг, міністерство своїм завданням бачить зниження аварійності. «Минулого року в Україні сталося приблизно 160 тисяч ДТП, в яких загинуло майже чотири тисячі осіб та 32 тисячі було травмовано. Соціально-економічні втрати України від ДТП за рік були майже 70 мільярдів гривень, що становить до двох відсотків ВВП», — сказав він і зауважив, що з 2018 року ситуація мала б покращитися внаслідок створення Фонду дорожньої безпеки, проте у 2018 році передбачені в ньому 2,6 мільярда гривень на заходи безпеки взагалі не спрямовувались, а минулого року використано лише 38 відсотків фінансування. «У 2020 році на безпекову складову виділено 3,2 мільярда гривень, і ми плануємо ці кошти повністю використати», — підкреслив В. Криклій та додав, що метою діяльності міністерства нинішнього року має стати зменшення на 30 відсотків аварійності та смертності на дорогах. Зокрема, крім облаштування нових пішохідних переходів, розв’язок та встановлення дорожніх знаків із підсвіткою та сигнальними лампами, впродовж року планується встановити на дорогах державного значення 250 комплексів автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.

Не менш важливим напрямом він назвав і порятунок самих доріг від руйнування великоваговими автомобілями, для чого вже встановлено шість комплексів габаритно-вагового контролю, а до кінця року планується додати ще до 50 таких комплексів.

«Будівництво доріг має стати тим елементом, який дасть змогу «зшити країну», — таку думку під час презентації «Дорожньої стратегії-2020» висловив керівник Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кубраков. «У нас є окремі міста-острови, до яких нині немає жодної нормальної дороги», — сказав він і навів приклад Маріуполя, до якого після розв’язання цієї проблеми почав приходити системний бізнес.

У 2020 році на дорожнє будівництво загалом планується витратити понад 85 мільярдів гривень, з яких 30 мільярдів — це кошти Державного дорожнього фонду, а решту планується залучити під державні гарантії та отримати з інших джерел фінансування. Залежно від того, скільки коштів буде залучено, «Укравтодор» розробив на 2020 рік три сценарії. «За першим сценарієм, якщо в нас будуть виключно кошти Дорожнього фонду, побудуємо 1345 кілометрів доріг державного значення. Другий сценарій передбачає залучення фінансування під державні гарантії, вірогідність якого нині становить понад 50 відсотків, адже інтерес зовнішніх партнерів досить великий. І третій сценарій із залученням додаткових джерел фінансування із загального фонду бюджету передбачає будівництво та реконструкцію чотирьох тисяч кілометрів доріг загальнодержавного значення та 2,5 тисячі кілометрів місцевих доріг», — повідомив О. Кубраков.

Серед пріоритетів на 2020 рік голова «Укравтодору» назвав будівництво дороги «Дніпро—Решетилівка», швидкісної траси «Київ—Харків», спорудження мостів у Запоріжжі, Миколаєві та Кременчуці, облаштування об’їзних шляхів довкола низки великих міст, зокрема Рівного та Дніпра.

«Наша мета — зшити дорогами країну. Це пріоритет номер один, і я вірю, що нашій команді вдасться цього досягнути», — підкреслив голова «Укравтодору».

До речі

У рейтингу якості доріг за версією Всесвітнього економічного форуму Україна посіла 130-те місце серед 137 країн.