Такий крок отримав переважно схвальну оцінку й нині дискусії точаться здебільшого про те, як організувати гральний бізнес в країні у рамках правового поля.

Однак на сполох б’ють гравці спортивного покеру. Багато клубів, які займаються цим видом спорту, потрапили під загальну роздачу. Кажуть, закриваючи нелегальні гральні заклади, правоохоронці без розбору і систематично зривають спортивні змагання та припиняють роботу спортивних організацій. Так, представниця громадської спілки «Нікпокерспорт» Алла Шевчук розповіла, що заклад, який вона очолює, пройшов необхідну акредитацію, але його все-таки закрили і вилучили все майно. Щоправда, суд відмовив у арешті майна і зобов’язав його повернути. Утім, схожі випадки траплялися й раніше. Хто має відповідати за ці збитки, за припинення робочого процесу, за гальмування в тренуваннях спортсменів, цікавиться А. Шевчук.

Ситуація не стосується всіх працівників національної поліції, наголошує президент всеукраїнської Федерації спортивного покеру Сергій Єфіменко. Тиск на спортивні організації спостерігається саме від представників

Департаменту стратегічних розслідувань, каже він і наголошує, що під час гри в покер люди змагаються в майстерності й умінні математично прораховувати комбінацію та приймати правильні рішення залежно від дій суперників, незважаючи на те, грошовий це виграш чи ні. У великому тенісі, наприклад, призовий фонд формується аналогічно, наголошує С. Єфіменко.

Водночас народний депутат від партії «Слуга народу», представник Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький, заспокоює: парламентарії вже працюють над тим, щоб на законодавчому рівні чітко розмежувати поняття інтелектуальна гра та азартні ігри. «Ситуація з мікроказино, які існували по всій країні, справді дійшла до безглуздя, каже він. — Їх було понад вісім тисяч і тільки половина мала так звані лотерейні ліцензії, хоча лотереями вони й не були. Інші просто «кришувалися» бандитами. Президент прийняв вольове рішення всіх їх закрити, і це було правильно. Це я повністю підтримую. Проте правоохоронці вочевидь перестаралися. Є закон, який забороняє азартні ігри, і є закон, який регулює спортивну діяльність. Але є також документ, який чітко вказує, що покер — це спортивна гра. Ми можемо багато говорити про те, чи азартна це гра, і такі дискусії тривають у всьому світі, та правоохоронці зобов’язані діяти в рамках, визначених законом. Вони не мали права якимось чином заважати людям займатися цією грою». Парламентарій зауважив, що в міжнародній базі даних спортивного покеру українці на 20-х місцях за кількістю виграних грошей на міжнародних турнірах. А вже саме слово турнір — точно не притаманна річ для азартних ігор, вважає він.

Довідка

У серпні 2018 року Міністерство молоді та спорту визнало спортивний покер одним із неолімпійський видів спорту. Офіційно визначено, що це інтелектуальна карточна неазартна гра, в якій гравці за затвердженими правилами змагаються між собою в умінні та майстерності прораховувати вірогідність та шанси збору виграшної комбінації, оцінювати тактику та стратегію гри противника.