Пропозиції робочої групи з формування нового плану адміністративно-територіального устрою Рівненської області не у всіх викликали схвальну реакцію — багато вже діючих ОТГ розцінили їх як бажання силоміць нав’язати громадам свою волю. Це засвідчило засідання робочої групи з питань децентралізації у Володимирецькому районі, де населення хоче бачити 6 об’єднаних територіальних громад, а уряд — 2.

Як засвідчило засідання такої ж робочої групи 30 січня у Млинівському районі, там теж думка громад не збігається з думкою районної влади. Перші хочуть, аби залишилися вже діючі п’ять ОТГ — Млинівська, Острожецька, Бокійміська, Підлозцівська, Ярославицька, тоді як районна влада наполягає на утворенні однієї Млинівської ОТГ, куди б увійшли вже існуючі п’ять ОТГ та Підгаєцька сільрада, яка й досі не визначилася, до якого берега припнути.

Нещодавно призначений на посаду голови Млинівської РДА Денис Біцюк (його підтримує і голова Млинівської районної ради Богдан Писак) аргументує пропозицію про створення єдиної на базі Млинівського району ОТГ тим, що це буде одна сильна громада.

І ось тут виникає запитання: то навіщо було проводити у районі децентралізацію (до речі, Млинівський район одним із перших долучився до неї), витрачати державні кошти, причому чималі, на проведення виборів голів та депутатів у п’яти ОТГ? Навіщо було давати надію мешканцям громад, що до їхньої думки дослухаються і децентралізацією дають їм можливість виявити себе господарями? Ці та багато інших запитань гуляють серед мешканців ОТГ Млинівського району.

На засіданні робочої групи на захист уже діючих у районі ОТГ виступила депутат Рівненської обласної ради Алла Черній. Вона справедливо підмітила, що закон не має зворотної дії і якщо громади вже пішли на добровільне об’єднання, то потрібно рахуватися з їхньою думкою. Начальник відділення казначейства у Млинівському районі Лідія Яцкевич навела вагомий аргумент: усі п’ять діючих об’єднаних територіальних громад самодостатні, понад те — вони дофінансовують навіть делеговані повноваження держави в освіті та медицині. Депутат Млинівської районної ради, голова бюджетної комісії Олег Левчук теж підтримав діючі ОТГ, сказав, що не можна підводити людей, які там живуть і свого часу зробили свідомий вибір, погодившись на добровільне об’єднання...

До речі, голосування робочої групи (до її складу увійшли керівники району, їхні заступники, начальники відділів та управлінь, які перебувають у їхньому прямому підпорядкуванні) завершилося з таким результатом: пропозиція за утворення однієї ОТГ набрала 12 голосів, за п’ять ОТГ — теж 12, троє членів робочої групи утрималися.

Питання, що обговорювалося за засіданні робочої групи, викликало бурю емоцій у керівників п’яти ОТГ. Адже тільки на місцях, а не в чиновницьких високих кабінетах, на практиці знають, як було важко ОТГ спинатися на ноги.

Коли ж вони зміцніли, їх хочуть фактично привести до формату, який був до децентралізації. Люди цього вже не сприймають і обурюються такими недолугими пропозиціями чиновників від влади, справедливо дорікають їм тим, щоб хай краще лад у державі наведуть, піднімуть економіку, а не лізуть у справи громад.

Обурені пропозицією повернутися до старого терустрою й мешканці Підлозцівської ОТГ і навіть підписи на захист громади збирають. До речі, Підлозцівська ОТГ утворилася від об’єднання Підлозцівської і Торговицької сільрад ще у 2015 році. Вона стала однією з перших утворених на теренах Рівненщини об’єднаних громад. Впевнено стоїть на ногах, що стало поштовхом для створення ще чотирьох ОТГ у Млинівському районі.

— Наша ОТГ фінансово самодостатня. На одного мешканця маємо майже чотири тисячі гривень власних доходів. Якщо перед об’єднанням бюджет двох наших сільрад становив 1 мільйон гривень, то на 1 січня 2020 року ОТГ має 8,5 мільйона власних доходів, — розповідає голова Підлозцівської ОТГ Микола Костюкевич. — Держава дає нам тільки освітню субвенцію на зарплату вчителям. Додатково давали дотацію на утримання закладів медицини та освіти, яка за ці роки скоротилася на 60 відсотків. Взагалі, за ці роки в ОТГ зроблено дуже багато. Скажімо, хоча б капітальний ремонт дитсадка у селі Підлозці, який не працював з 2001 року... І тут нам хочуть перекрити кисень. Люди обурені, обстоюватимуть свою ОТГ. Подібне чув і від мешканців інших ОТГ, які не хочуть, щоб влада ламала їх через коліно.

Свого колегу підтримують керівники всіх чотирьох громад Млинівщини Тарас Гордійчук, Сергій Павлюк, Дмитро Левицький, Леонід Прудніков, а також голова «неприєднаної» Підгаєцької сільради Жанна Голоюх.

Заради справедливості зазначимо, що у пропозиціях робочої групи з формування нового плану адміністративно-територіального устрою Рівненської області передбачено створення ще кількох ОТГ на базі цілих районів, як, скажімо, у Березнівському, Острозькому та Корецькому районах, де досі не було створено жодної ОТГ.