Виконавчий директор ГО «Життя» Лілія Олефір, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, народні депутати Лада Булах, Володимир Крейденко під час презентації законопроекту № 2813.

Автори законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну (№ 2813) пропонують запровадити нові правила маркування і рекламування тютюнових виробів та різних пристроїв для куріння, а також збільшити з 18 до 21 року вік для купівлі сигарет.

«Мета, яку ми ставили перед собою, готуючи цей законопроект, дуже проста — це створення таких умов, за яких діти, народжені в Україні, ніколи не почнуть вживати тютюнові вироби. І ця мета є досяжною, адже такі держави, як Австралія, Нова Зеландія, Румунія та Канада, уже запровадили законодавство, яке ми тільки пропонуємо», — зазначив під час презентації законопроекту один з його авторів, голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Водночас він зауважив, що ухвалити цей законопроект буде важко, бо вже лунають звинувачення, що він суперечить Угоді про асоціацію з ЄС. «Хочу наголосити, що цей законопроект повністю відповідає останнім директивам Європейської комісії», — підкреслив він.

Зрозуміло, що проти цього законопроекту виступатимуть тютюнові компанії, які аргументуватимуть його шкідливість можливим скороченням робочих місць та зменшенням надходжень до бюджету від податків та акцизів з продажу тютюнових виробів. «Я сам курю, але не хочу, щоб мою помилку повторили онуки», — зауважив М. Радуцький.

«Законопроект змінює політику взаємовідносин продавців і покупців тютюнових виробів, засобів для нагрівання і новітніх форм вживання нікотину та сприяє зменшенню популяризації цих засобів», — зазначила співавтор законопроекту, народний депутат Лада Булах. Вона підкреслила, що ці законодавчі зміни насамперед спрямовані на те, щоб жодна дитина не почала курити під впливом маркетингових трюків тютюнових компаній. Нагадавши, що останні зміни до законодавства, якими було заборонено курити у громадських місцях, було внесено ще у 2012 році, народний депутат зазначила, що відтоді тютюнова індустрія знайшла інші шляхи просування своєї продукції, адже нині в будь-якому підземному переході чи торговельному центрі навіть діти можуть безперешкодно придбати електронні сигарети. «Пропонований законопроект це забороняє», — підкреслила вона.

Законопроект № 2813 також передбачає запровадження однотипної, непривабливого кольору упаковки, а розмір попередження про шкоду для здоров’я, який розміщується на пачках сигарет, пропонується збільшити з нинішніх 40% до 65%. Такі само вимоги стосуватимуться й обігу електронних сигарет та заправних контейнерів до них. «Ми пропонуємо обмежити продаж всіх видів сигарет для осіб, які не досягли 21 року», — повідомила Л. Балух та зауважила, що це дуже непросте, але необхідне рішення, яке дозволить майже на 100% зменшити шкоду тютюнових виробів для дітей. На підтвердження цього вона навела дані європейських та американських досліджень, які свідчать: для 95% відсотків курців перший досвід вживання сигарет відбувся у віці від 18 до 21 року. Крім того, документ нарешті дасть законодавче визначення для тютюнових виробів, які передбачають нагрівання та використання пристроїв для куріння. «Вони вже давно є на ринку, але в законодавстві щодо них немає чітких юридичних дефініцій», — зауважила народний депутат.

Пропонована заборона на будь-яку рекламу тютюнових виробів передбачає, що продавці навіть не зможуть викладати пачки сигарет на вітринах та полицях магазинів. До вже чинної заборони про куріння в громадських місцях цим законопроектом пропонується дозволити органам місцевого самоврядування додатково визначати вільні від тютюну локації.

Окреме положення стосується імплементації директиви ЄС від 2014 року щодо заборони сигарет та електронних сигарет з ароматизаторами та смаковими добавками. «Це стосується лише майже 10% електронних сигарет, але якраз їх вперше починають курити підлітки», — звернула увагу Л. Булах.

За словами керівника директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрія Скіпальського, вживання тютюнових виробів досі залишається найпоширенішою причиною смертності у світі. «Але це проблема, якій можна запобігти», — сказав він та назвав неприпустимим те, що у нас досі на законодавчому рівні не врегульовано проблему електронних сигарет, адже якраз через ці новітні пристрої підлітки приходять до вживання традиційних тютюнових виробів. Тим паче що агресивний маркетинг виробників та продавців електронних сигарет покликаний створити враження, наче це цілковито безневинна та безпечна продукція. Саме тому А. Скіпальський також вважає дуже важливою імплементацію директиви ЄС від 2014 року, а також звертає увагу на її преамбулу, де зазначено, що сторони з метою охорони здоров’я можуть вживати заходів, які виходять за межі цього документа.

«Це, наприклад, означає, що попередження на пачці сигарет може займати не 40%, а 65 чи й 80%. Тому норми законопроекту є достатньо прогресивними», — сказав він, додавши, що документ повністю відповідає рамочній Конвенції у сфері боротьби проти тютюну, яку консенсусом підтримали понад 150 країн.

«Міністерство охорони здоров’я підтримує всі заходи, які передбачені в законопроекті № 2813, та аплодує тому, що народні депутати навіть готові йти далі, ніж це передбачає директива ЄС 2014 року, яку ми досі не можемо імплементувати», — зазначив А. Скіпальський та висловив побажання, щоб у парламенті нарешті було продемонстровано пріоритетність охорони здоров’я нації над пріоритетністю корпоративних інтересів тютюнових компаній.

Ще один співавтор законопроекту № 2813, народний депутат Володимир Крейденко звернув увагу, що в європейських країнах уже давно врегульовано питання обігу електронних сигарет, тоді як у нас їх прямо біля школи може придбати будь-яка дитина. «Одна гривня, яка потрапляє до бюджету від акцизу на тютюнові вироби, несе в собі негативу для суспільства та для громадян на п’ять гривень. Тож врегулювавши на законодавчому рівні деякі проблемні питання і зробивши тютюнові вироби менш привабливими, ми зможемо захистити здоров’я та життя українців», — наголосив парламентарій.

Цифра

Через хвороби, пов’язані з курінням, Україна щодня втрачає 230 людських життів та 85 тисяч — щороку. У фінансовому плані через такі хвороби ми кожного року недораховуємося майже 90 мільярдів гривень. Натомість від акцизів на тютюнові вироби, які сплачують самі курці, надходить до 43 мільярдів гривень.

Скріншот відео.