Під головуванням Президента Володимира Зеленського відбулася нарада з питань тарифів на послуги теплопостачання для населення та реалізації програми енергоефективності у житловому фонді. Участь у ній, як повідомляє прес-служба глави держави, взяли Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, очільники профільних міністерств, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Валерій Тарасюк, керівник Офісу Президента Андрій Богдан та його заступники.

Глава держави нагадав, що питання тарифів, а також реалізація заходів з енергоефективності, які дадуть змогу зменшити витрати громадян на комунальні послуги, обговорювалися на засіданні Ради розвитку громад та територій у грудні 2019 року. Володимир Зеленський заслухав інформацію про те, які кроки було зроблено для зменшення вартості послуг і зниження енергоспоживання за час, що минув.

За словами Прем’єр-міністра О. Гончарука, уряд зробив усе можливе для виконання доручення глави держави, щоб українці цієї зими сплачували за тепло менше. Так, за грудень споживачам було нараховано до сплати на 5—35 відсотків менше — залежно від міста та регіону.

«Загалом 143 підприємства у 120 містах ухвалили рішення про зниження тарифу, і дуже значний відсоток людей у країні отримали реальне зменшення рахунків у грудні. Ми продовжуємо працювати з обласними держадміністраціями і в січні очікуємо, що більше підприємств зможе долучитися до цього процесу», — повідомив очільник уряду, додавши, що в регіонах де тарифи були більш економічно обґрунтованими, нині менше можливості для їх зниження, ніж у регіонах, де вони були завищені. О. Гончарук також сказав, що на вартість тепла в кожному регіоні впливає технічний стан підприємств теплокомуненерго, їх обладнання, обсяги споживання та втрати тепла.

Щодо розділення платіжок за газ на дві, голова НКРЕКП Валерій Тарасюк зазначив, що раніше громадяни сплачували і за сам газ, і за його доставку за однією квитанцією, а нині мають сплачувати окремо за паливо і за його транспортування. За словами Валерія Тарасюка, це необхідно для того, щоб у перспективі українські споживачі могли вільно змінювати постачальника газу.

Учасники зустрічі погодилися, що основний запас зменшення вартості тепла для населення не у зниженні цін на газ, а у проведенні ефективної термомодернізації будівель та реалізації заходів з енергоефективності в житловому фонді. Наразі заявки для участі у програмі термомодернізації подало вже 31 місто.