Олексій Гончарук вітається з маленькими вихованцями родини Ободзінських.

Він оглянув один із житлових будинків в обласному центрі, де чотири роки тому мешканці здійснили заходи з термомодернізації за рахунок «теплих кредитів». У багатоповерхівці встановили енергоефективні вікна, замінили вхідні двері, а також двері в тамбурі та в напівпідвальних приміщеннях, провели теплоізоляцію будинку. Загалом витратили 889 тисяч гривень. Значну частину цих коштів компенсували з державного (285 тисяч гривень), міського (267 тисяч) та обласного бюджетів (вісім тисяч). Залишок кредитних коштів будинок має повернути впродовж десяти років.

«Це приклад того, як відповідальне ставлення до своїх осель робить людей багатшими. Унаслідок того, що вони організувалися, обрали достойну людину головою ОСББ, мешканці будинку економлять вдвічі на комунальних послугах. Закликаю всіх наслідувати такий приклад», — підкреслив О. Гончарук.

Питання термомодернізації та реновації житлового фонду представники Кабінету Міністрів обговорювали під час наради в облдержадміністрації за участю голови обласної ради Володимира Ширми, голови ОДА Віталія Бунечка, представників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Під час наради Олексій Гончарук розповів, що в поточному році Фонд енергоефективності запрацює на повну потужність і планується провести модернізацію тисячі будинків. Він додав, що нині здійснюється пошук міст, які можуть стати пілотними в проекті з реновації житлового фонду.

Голова ОДА Віталій Бунечко розповів, що область працює над покращенням нинішнього житлового фонду та його осучасненням. Крім того, міські голови Житомира, Коростеня, Новограда-Волинського описали досвід запровадження різних енергоефективних заходів у цих містах. А голова облради Володимир Ширма порушив питання про включення комунальних закладів до державної програми енергоефективності.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук разом з Міністром соціальної політики Юлією Соколовською відвідали також дитячий будинок сімейного типу в Коростишеві. На його придбання в листопаді минулого року уряд виділив 1,1 мільйона гривень. Подружжя Ободзінських виховує трьох рідних братів — Андрія, Владислава та Дмитра, і ще двох дітей органи опіки передадуть на виховання в цю родину найближчим часом.

За словами Олексія Гончарука, в українських інтернатах досі живуть і навчаються 100 тисяч дітей. На їхнє утримання держава щороку виділяє майже 12 мільярдів гривень, причому безпосередньо на дитину витрачається лише 15 відсотків коштів, решта 85 відсотків — це зарплата персоналу і комунальні видатки інтернатів. Цю систему необхідно реформувати, і дитячі будинки сімейного типу — це приклад того, яким шляхом варто рухатися.

Сьогодні в Україні існує лише 1153 такі будинки. За словами глави уряду, завдання місцевої влади на 2020 рік — реалізувати урядову стратегію в цій сфері й зробити так, щоб перші десять відсотків дітей залишили інтернати та знайшли сім’ї.

Фото з сайту Житомирської ОДА.