Сумський окружний адміністративний суд зобов’язав Дружбівську міськраду Ямпільського району Сумської області долучитися до розв’язання такої проблеми, як харчування дітей у школах та дошкільних закладах. Рішення було ухвалено кілька днів тому за позовом Шосткинської місцевої прокуратури.

Позов стосується малюків, котрі виховуються у багатодітних сім’ях. Їх у Дружбі не так уже й багато — лише 26, і йдеться про покриття лише половини вартості дитячого харчування у комунальних навчальних закладах. Однак без втручання прокуратури міськвиконком не зміг виділити з бюджету навіть незначних коштів для полегшення становища багатодітних сімей.

Зовсім по-іншому розв’язали проблему дитячого харчування в Сумах. Звичайно, бюджет обласного центру не можна порівняти з бюджетом невеличкого містечка, яке ніколи не мало навіть статусу райцентру, але йдеться нині не стільки про обсяги фінансування, скільки про методологію підходу до цього питання. Бюджет Сум на 2020-й менший за цьогорічний на півмільярда гривень, однак, незважаючи на це, міськрада щодо дітей і у новому році не здаватиме позицій, а безплатно годуватиме малюків. Із міського бюджету оплачуватимуть харчування не лише дітей із сімей пільговиків, а всіх школярів 1—4-х класів. Були навіть наміри збільшити фінансування, але через брак коштів довелося все залишити на попередньому рівні.

На харчування дітей у міському бюджеті заклали 44 млн грн. У дошкільних закладах та школах за послуги їдалень платитимуть і громада, і батьки, а у професійно-технічних училищах вихованців із соціально незахищених сімей годуватимуть безплатно. Причому у такому разі йдеться не про копійки, як у Дружбі: харчування одного учня ПТУ пільгової категорії стане міському бюджету Сум у 105 грн на добу, а у вихідні та святкові дні, коли в їдальнях значно багатший раціон, на пільговиків виділятиметься по 115 грн.

Сумська область.

Фото regionews.sumy.ua.