Президент Туреччини Реджеп Ердоган після повернення з України прийшов на засідання парламентської фракції Партії справедливості й розвитку, де перед депутатами правлячої політичної сили зробив важливу заяву стосовно Сирії.

Інформаційне агентство «Анадолу» процитувало слова глави держави: «Якщо до кінця лютого сили режиму Башара Асада не відступлять за спостережні пункти Збройних сил Туреччини в Ідлібській зоні деескалації, то Туреччина буде змушена відтіснити їх своїми силами».

Президент був категоричний — усі домовленості щодо Сирії зараз ігноруються. «Обстріл турецьких військовослужбовців в Ідлібі для Анкари став новим етапом процесів у Сирії. Так само, як режим Асада відповідає на найменші порушення опозиційних груп потужними обстрілами, так і Туреччина відповідатиме ударами на порушення домовленостей з боку сирійської армії», — наголосив Реджеп Ердоган. Він нагадав, що Туреччина проводить операції в Сирії, ґрунтуючись на пунктах Аданської угоди від 1998 року, і не порушує її. А кожний, хто ставить під сумнів присутність Туреччини в Сирії, необізнаний у цьому або є ворогом Анкари й турецького народу.

«Авіація й сухопутні частини Туреччини в разі потреби вільно пересуватимуться й використовуватимуть повітряний простір зон трьох антитерористичних операцій у Сирії, а також в Ідлібі. Ми завдаватимемо ударів у відповідь на обстріли й на атаки… без будь-яких попереджень, не роблячи різниці, яка саме сила завдала удару», — попередив президент.

За його словами, від Росії Туреччина очікує лише одного — більшого розуміння чутливості Анкари стосовно сирійського питання. Агентство «Анадолу» також повідомило, що у вівторок президент Туреччини провів телефонну розмову з російським колегою Володимиром Путіним. Турецький лідер відзначив, що недавній «напад сил режиму Башара Асада на військовослужбовців ЗС Туреччини, спрямованих у регіон з метою запобігання сутичкам в Ідлібі, завдав шкоди спільним зусиллям із встановлення миру в Сирії». І попередив свого співрозмовника, що Туреччина й надалі в найжорсткішій формі використовуватиме своє право на самооборону.

Важливо знати, що Росія підтримує режим Башара Асада, тому, на думку Анкари, може й повинна стримувати його дії. Але сирійський диктатор чи то нехтує думкою Москви, чи то здійснює обстріли територій, де перебувають турецькі військовослужбовці в Ідлібі, з мовчазної згоди Росії.