Фокус розмови — проведення стажувань для студентів і фахівців у парламентах обох країн, вивчення європейського досвіду та його впровадження у роботу апарату Верховної Ради України.

Вячеслав Штучний зазначив, що у 2020 році на апарат очікують внутрішні трансформації для підвищення ефективності роботи. Він повідомив, що у найближчих планах — зміна структури і реформування підрозділів, створення тренінгового центру та дослідницької служби.

«Нині триває робота над законопроектом «Про парламентську службу». Надзвичайно важливо постійно підвищувати фаховий рівень співробітників апарату, вивчати і втілювати на практиці кращий європейський та світовий досвід. Тому міжпарламентська співпраця з Німеччиною сприятиме якісній реформі апарату», — зазначив Вячеслав Штучний.

Уже чотири роки молодь з Німеччини проходить стажування в українському парламенті. Це стало можливим завдяки підписанню у 2017 році Меморандуму про співпрацю між апаратом Верховної Ради України, Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні та громадською організацією «Ліга інтернів». За цей час 13 випускників вищих навчальних закладів мали змогу пройти стажування в Комітетах Верховної Ради упродовж чотирьох місяців. Цьогоріч ще п’ятеро молодих фахівців знайомитимуться з роботою парламенту.

«На часі — започаткувати аналогічну практику стажування для українських студентів і працівників апарату в Бундестазі. Це якісно посилить міжпарламентську співпрацю України й Німеччини», — запропонував керівник апарату Верховної Ради України.

Заступник посла ФРН в Україні Бертрам фон Мольтке підтримав таку ініціативу.

«Ми готові створювати можливості для стажування української молоді та фахівців у німецькому парламенті. Бо важливе безпосереднє спілкування й контакти. Ми плануємо підтримувати цей проєкт надалі. Вперше цьогоріч програма стажування буде фінансуватися з федерального бюджету, а не за кошти спонсорів», — зауважив заступник посла ФРН в Україні Бертрам фон Мольтке.

Сторони домовилися про продовження й розширення співпраці, зокрема для започаткування стажування працівників апаратів парламентів обох держав.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.