Дії Національної суспільної телерадіокомпанії України з реорганізації обласних філій, власний контент яких носить переважно суспільно-політичний характер, викликають занепокоєння громадськості, місцевих органів влади.

До редакції надійшов лист від голови Кіровоградської обласної ради Олександра Чорноіваненка з проханням опублікувати звернення до голови ПАТ «НСТУ» Зураба Аласанії та голови Наглядової Ради ПАТ «НСТУ» Світлани Остапи:

«За дорученням громади та депутатського корпусу Кіровоградської обласної ради висловлюємо свою незгоду з рішенням правління ПАТ «НСТУ» щодо наступного масового скорочення працівників регіональної філії

«Кропивницька регіональна дирекція», які щодня у середньому виробляють до 6 годин 15 хвилин власного контенту (3 години 10 хвилин радіо та 3 години 5 хвилин телебачення). Варто відзначити, що зазначений контент переважно суспільно-політичного характеру виходив і виходить за стандартами і не порушує редакційний Статут.

Шкодуємо, що перед прийняттям такого важливого для спільноти регіону рішення правління не поцікавилося думкою суспільства, для якого і заради якого має працювати Суспільне.

Громада області обурена, виступає категорично проти та не підтримує скорочення виробництва власного контенту філії до 1 інформаційної години та поступової її трансформації в «корпункт».

На нашу думку, це поступово призведе до зниження напрацьованого рівня якості та довіри аудиторії регіональної філії та створить інформаційний вакуум. Під загрозою практичного знищення найбільшого обласного мовника, який професійно висвітлює життя обласної громади. Враховуючи отриманий співробітниками філії досвід, вважаємо доцільним, навпаки, збільшення обсягів власного виробництва у філії, адже у середньому, виробництво 1 хвилини ефіру у регіоні в 6—10 разів дешевше, ніж у Києві.

Правління ПАТ «НСТУ», отримавши кошти з Державного бюджету, повинно дослухатись до думки громад, а не збільшувати на власний розсуд штатну чисельність Центральної дирекції, знищуючи поступово регіонального мовника, власний контент якого є якісним і потрібний місцевій громаді.

Депутатському корпусу незрозумілі тривалі та системні недотримання центральною дирекцією обіцяних збільшень заробітної плати в регіоні, що викликало хвилі незадоволення та питань, підриваючи довіру до менеджменту Суспільного, особливо на фоні збільшених виплат топ-менеджменту.

Вважаємо, що процедура розподілу ресурсів з бюджету Суспільного на виготовлення додаткового контенту філіями не є прозорою та такою, що гарантує участь всіх регіонів.

Вимагаємо оприлюднити інформацію про рівень та формулу штатних змін у центральній дирекції, фінансове, юридичне та змістовне обґрунтування скорочення регіонального мовлення, надати роз’яснення суттєвої зміни жанрового розподілу та рівня заробітних плат топ-менеджменту компанії, особливо, враховуючи невирішені питання підвищення заробітних плат рядового складу».