Таку думку висловила заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк (на знімку). За її словами, відкривати ринок землі слід поступово, за результатами Всеукраїнського референдуму. «Нам потрібен європейський досвід. Щоб запустити реальний обіг землі сільськогосподарського призначення, а не базар, треба, щоб держава подбала про умови для створення та розвитку дрібного фермерства. Це має бути комплексна державна програма, включаючи доступні кредити під 3—5 відсотків», — наголосила Олена Кондратюк.

На думку політика, повідомляє прес-служба заступниці Голови Верховної Ради, лише після того, як кількість таких господарств становитиме не менш як 1,5—2 мільйони, що також створить додаткові робочі місця, можна запускати повноцінний обіг землі. До того ж першочергове право викупу землі в селян має бути в державного Земельного банку за ринковою ціною, без участі посередників та заставних схем.

«Концентрація землі в одних руках має становити не більш як 500 гектарів, як у Польщі, а не 10000 гектарів, як пропонується законопроектом № 2178-10. Інакше замість ефективного власника землі отримаємо латифундистів і безправних селян», — підкреслила Олена Кондратюк.

Вона також виступила за заборону продажу землі іноземцям, нагадавши, що в Хорватії до червня 2020 року діє мораторій, який ця країна має намір продовжити далі.

«В Ізраїлі 95 відсотків землі належить державі, в Канаді — 90 відсотків. Обидві країни, при цьому, є дуже успішними в аграрному секторі. Не хочеться, щоб за нинішню поспішність у земельному питанні розплачувалися наступні покоління українців. Зроблених сьогодні помилок потім уже не виправити. Потрібні мудрість та виваженість в ухваленні таких доленосних рішень», — зауважила заступниця Голови Верховної Ради.

Фото прес-служби Верховної Ради України.