Народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Скічко поділився власним баченням перспективи відкриття ринку землі. Відео з його зверненням розміщено у Фейсбуці на сторінці політичної сили, яку він представляє. «Верховна Рада впритул наблизилася до розв’язання питання ринку землі, — каже парламентарій. — П’ять місяців публічних обговорень, і нарешті ми маємо збалансований, зважений законопроект. У ньому передбачається, що 10 тисяч гектарів надаватимуть в одні руки, і це максимальна кількість землі, яку зможе придбати українське підприємство або ж окремий власник».

О. Скічко зауважив, що доступ іноземців до вітчизняного ринку землі буде можливий лише після проведення референдуму. Однак є важлива деталь: якщо йдеться про представників країни-агресора, то вони не зможуть купувати нашу землю ні до референдуму, ні після. Важливим питанням національної безпеки є і те, що землю в 50-кілометровій прикордонній зоні продавати заборонять, наголошує народний обранець. «Що стосується землі на окупованих територіях, то будь-які угоди, які буде там укладено, вважатимуться недійсними, крім випадків набуття спадщини, — каже він. — Говорячи про мінімальну вартість землі, варто зазначити, що вона не може бути нижча, ніж нормативно грошова оцінка. На даний момент ідеться про суму від 25 до 30 тисяч гривень. Тобто за одну гривню в бабусі ніхто не зможе купити гектар землі. Водночас усі розрахунки за землю мають бути безготівкові».

Підсумовуючи свої слова, парламентарій акцентував: той законопроект, який нині Верховна Рада розглядає у другому читанні, це є абсолютний компроміс, а політики, які стверджують інше, думають передусім не про людей, а про власні політичні інтереси.

Вл. інф.