Про це у парламентському Комітеті з питань аграрної та земельної політики повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький. Темою комітетських слухань стала «Концепція державної підтримки сільгоспвиробників у рамках реалізації аграрних реформ». На захід у стінах Верховної Ради зібралися науковці, аграрії, представники вітчизняних галузевих асоціацій, які надали свої пропозиції   щодо розподілу коштів,   іноземці. За словами Тараса Висоцького, Кабінет Міністрів ще не затвердив програму держпідтримки-2020 з бюджетом понад 4 млрд грн, яку розробило міністерство.

Це відбудеться в кілька етапів — спочатку уряд має ухвалити постанову про розподіл цих грошей, після чого прийняти порядки розподілу коштів за кожним окремим напрямком (зараз міністерство пропонує п’ять напрямків). 

«Уся процедура займе від одного до півтора місяця. Умовно кажучи, маючи рішення на 15 лютого, ми розуміємо, що аграрії зможуть отримати гроші з квітня», — сказав Тарас Висоцький.

Варто зазначити, що на сьогодні за рахунок агропродовольчої продукції забезпечується майже 44 % загального експорту держави. За результатами минулого року експорт продукції АПК зріс на 19 % і становив 22,15 млрд дол.

Незважаючи на зростання протягом останніх років виробництва сільгосппродукції, аграрний сектор економіки не повністю використовує наявний ресурсний потенціал, що обумовлено обмеженістю необхідних обсягів власних обігових коштів та доступом до дешевих кредитних ресурсів, і, як галузь із високим рівнем залежності від погодно-кліматичних умов, сезонним характером виробництва та уповільненим оборотом капіталу, потребує підтримки з боку держави.

Адже аналіз ситуації з держпідтримкою у 2019 році показує, що в цілому в агровиробництво було спрямовано 4342,6 млн грн. Нею скористалися 1667 суб’єктів господарювання та 230 925 фізичних осіб, майже 10 тис. фермерів. Це дозволило закупити 6 262 голови ВРХ, 781 вівцю, 5 532 свині та 257 900 доз репродуктивного матеріалу. А також частково відшкодувати вартість 49 тваринницьких об’єктів та 61 об’єкта із зберігання та переробки зерна, закласти 3897 га плодово-ягідних насаджень, 246 га виноградників та 9 га хмільників, побудувати 5 холодильників ємністю 8,5 тис. тонн, один об’єкт із заморожування плодово-ягідної продукції, придбати 5 ліній товарної обробки плодів, 3 механізми для гранулювання хмелю та одну автоматизовану лінію для сушіння фруктів тощо. Крім того, 9 502 сільгоспвиробниками придбано 25 065 одиниць техніки, 426 підприємств залучили пільгові кредити.

Державою нинішнього року передбачено програму держпідтримки, зокрема, для галузі тваринництва. На цю справу планується спрямувати 1 мільярд гривень.

Обіцяють, держава з метою гарантування виконання взятих на себе зобов’язань продовжуватиме компенсувати вартість об’єктів, профінансованих за рахунок залучених банківських кредитів. Також буде здійснено доплату різниці часткового відшкодування вартості або компенсації, яка не виплачена у 2019 році. Держава відшкодовуватиме вартість племінних (генетичних) ресурсів, тваринницьких об’єктів та надаватиме дотацію за наявні бджолосім’ї.

У галузь садівництва, виноградарства та хмелярства у 2020 році на держпідтримку планується спрямувати 400 млн грн. Держава обіцяє частково компенсувати вартість створення плодово-ягідних культур, винограду та хмелю, будівництва холодильників та об’єктів із заморожування плодово-ягідної продукції, придбання ліній товарної обробки плодів, обладнання для висушування фруктів.

За рахунок цього, очікується, будуть закладені нові насадження інтенсивного типу на площі понад 4 тис. га, побудовані об’єкти зі зберігання та переробки продукції, що сприятиме підвищенню врожайності та збільшенню виробництва продукції з високою доданою вартістю, яка задовольнятиме потреби внутрішнього ринку, забезпечує нарощування експортного потенціалу, а також значно скорочуватиме обсяги імпорту. Крім того, будуть створені тисячі робочих місць.

Також мільярд гривень планують спрямувати на часткову компенсацію вартості техніки та обладнання, 1,2 млрд — на здешевлення кредитів та 400 тис. грн на розвиток фермерства.

Підготувала Галина КВІТКА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.