Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Йоганнес де Мол і голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький зустрівся з представниками нідерландської делегації на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерландів в Україні Йоганнесом де Молом.

Як зазначив Михайло Радуцький, метою цієї розмови є обмін знаннями та досвідом, визначення потенційних можливостей для співпраці між нідерландськими та українськими організаціями. Голова комітету подякував Йоганнесу де Молу за сприяння в організації зустрічі і за зацікавленість нідерландської сторони у розвитку співпраці з Україною. «Для нас це надзвичайно важливо, і сьогоднішня зустріч має стати платформою для подальшої співпраці», — наголосив він.

Михайло Радуцький поінформував присутніх про пріоритети діяльності комітету, перебіг реформування системи охорони здоров’я України. А також розповів про запровадження платних послуг у медицині, законодавче і практичне врегулювання питання організації трансплантації, ухвалення у першому читанні проекту закону № 2538, спрямованого на створення дієвої національної системи державних закупівель в охороні здоров’я з використанням системи ProZorro тощо. «Реформи, які нині втілюються, це шлях до якісно нової страхової моделі фінансування охорони здоров’я широким гарантованим пакетом, оплачуваним державою», — зауважив він.

Голова профільного комітету також висловив зацікавленість в експертній допомозі фахівців Королівства Нідерландів, зокрема, у питаннях приведення українського законодавства у відповідність до європейського.

Заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль, який також брав участь у зустрічі, наголосив на реалістичності завдань і термінів проведення реформи нашої медичної системи. Він навів приклад організації трансплантації, яка з осені 2019 року пройшла шлях від забезпечення на рівні законодавства, затвердження необхідних підзаконних актів, встановлення цін, укладення договорів до проведення операцій.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Йоганнес де Мол повідомив, що до делегації входять 15 представників компаній, які працюють у різних галузях охорони здоров’я, і висловив вдячність за інтерес до пропозицій нідерландської сторони. «У МОЗ ми ознайомилися зі станом справ у галузі охорони здоров’я України і вражені тим широким спектром питань, які плануються до впровадження, а також темпом реформ», — сказав пан посол, а також наголосив на зацікавленості у досвіді нашої країни у проведенні медреформи, зокрема, впровадженні електронної системи eHealth. Він зазначив, що метою візиту є налагодження співпраці і на рівні міністерств, бізнесу, і на рівні поширення та обміну знаннями між експертними інституціями. Це стосується концесії в медичній сфері і загалом розвитку охорони здоров’я, вирішення тих складнощів, що виникають у процесі реформування. Представники нідерландських компаній розповіли про свої пріоритети у партнерстві з Україною.

Сторони висловилися за поглиблення і розширення співробітництва у сфері охорони здоров’я, зокрема, наголосили на важливості обміну досвідом у реформуванні цієї сфери.

Вл. інф.