18 лютого окупаційні війська атакували позиції ЗСУ поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний у районі Золотого (однієї з ділянок розведення сил). При цьому противник використовує важку артилерію та танки. Гарячий бій триває кілька годин. Про це повідомляє прес-центр ОС. Паралельно на інформсайтах і в соцмережах з’являється різна інформація з місця події. Після полудня під час брифінгу за підсумками засідання РНБО про те, що відбувається на Донбасі, доповідає начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак, і свою оцінку дає Президент Володимир Зеленський. На думку Хомчака, ранкова атака проросійських формувань — це демонстрація сили в день п’ятої річниці боїв за Дебальцеве. Виходячи із ключових моментів російсько-української війни, відома «любов» Кремля до різного роду важливих для нього дат, релігійний свят і міжнародних подій.

Цього дня таких було кілька. По-перше, засідання Радбезу ООН з питань Донбасу, скликаного з ініціативи РФ. Уже традиційно Москва підтримує вогнем виступи своїх дипломатів, при цьому звинувачуючи Україну в ескалації.

По-друге, 18 лютого 2014-го почалися масові розстріли на Майдані режимом Януковича й силами, які за ним стояли...

Як зазначає військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, разом із грубою мілітарною складовою під час досягнення своїх реваншистських амбіцій РФ дедалі частіше використовує тактику тиску та шантажу на рівні економічного й інформаційно-психологічного впливу.

«Завдяки таким операціям, передовсім інформаційно-психологічного характеру, Кремль не просто деморалізує потенційного противника, причому йдеться не тільки про українську армію в цьому випадку, а й суспільство, а й каталізує хаотизацію настроїв», — переконаний експерт. На його думку, «наступ» на Донбасі — інформаційно-психологічна операція, у результаті якої Кремль може добитися дуже багато чого й саме на внутрішньому українському плацдармі.

Загострення ситуації показало недомовоздатність Москви та готовність до подальшого розхитування ситуації в Україні з метою привести до влади прокремлівських маріонеток, уважає координатор групи «Інформаційний спротив» Юрій Карін.

«Між ескалацією на Донбасі й миротворчими заявами Президента Зеленського під час Мюнхенської безпекової конференції існує прямий зв’язок. Наступ російських військ — дискредитація мирних ініціатив української влади, яка, незважаючи на різні побоювання, не йде на реалізацію «хотілок» Кремля — ні змін до Конституції, ні виборів до передачі кордону під контроль», — зазначає координатор «ІС». За його словами, у такий спосіб Москва демонструє «мирні ініціативи» тільки на її умовах.

У реалії не спостерігається жодного бажання припинити війну зі сторони РФ. Дислоковані в ОРДЛО частини окупаційних корпусів РФ проводять інтенсивну бойову підготовку, планово забезпечуються технікою й озброєнням з російського «військторгу».