Олицький замок із висоти пташиного польоту. 
 


Такий вигляд мав у 1921 році Колегіальний костел Святої Трійці в Олиці.

Перлина давньої архітектури Волині нині використовується не за призначенням. А Олицький замок міг би стати однією з державних резиденцій, адже розташований узбіч важливої міжнародної магістралі, що сполучає Київ із державним кордоном.

Десятиліттями влада оминала Олику. А це містечко ще в першій половині ХХ століття знала вся Європа! Та ось наприкінці січня голова облради Ірина Вахович та голова ОДА Юрій Погуляйко разом із депутатами облради Володимиром Бондарем, Олександром Омельчуком, Ігорем Лехом, Михайлом Імберовським, Людмилою Тимощук та Юрієм Ройком побували в містечку Олика Ківерцівського району, оглянули родинний замок князів Радзивілів. У цій історичній будівлі, яка могла б прикрасити будь-яку з європейських столиць, уже понад півстоліття міститься обласна психіатрична лікарня.

Виконувачка обов’язків директора комунального підприємства обласної ради «Волинська обласна психіатрична лікарня смт Олика» Марія Любашевська показала гостям будівлю ззовні, запропонувала оглянути одне із відділень. Розповіла, що нині тут — 236 пацієнтів, а розрахований заклад на 240 ліжко-місць. У лікарні працюють 353 особи, із них 16 лікарів.

Голова обласної ради Ірина Вахович розповіла голові ОДА Юрію Погуляйку, що в жовтні 2019 року облрада ухвалила рішення про реорганізацію КП «Волинська обласна психіатрична лікарня смт Олика» шляхом його приєднання до комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька».

— Процес об’єднання неминучий в умовах реформування сфери охорони здоров’я. Мало того, це один із кроків, які необхідно зробити задля реалізації заходів Обласної програми відродження історико-архітектурної спадщини селища Олика, яку обласна рада схвалила у липні 2019-го. Наступним кроком буде капітальний ремонт дороги через Дідичі до Олики, на це в облбюджеті на 2020 рік передбачили 79 мільйонів гривень. Олика має перетворитися на потужний туристичний центр. Переконана, що нам допоможуть вирішити ці питання і народні депутати від Волині Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Вячеслав Рубльов та інші, — каже голова облради.

Директор департаменту економіки та європейської інтеграції ОДА Ігор Чуліпа розповів, що у його відомстві триває розроблення Державної цільової програми відродження історико-архітектурної спадщини селища Олика на 2019—2024 роки, яку буде подано на затвердження Кабінету Міністрів.

— Питання треба розглядати в загальнодержавних масштабах, — переконаний депутат Володимир Бондар. — Адже йдеться про пам’ятку національного значення. Родинний замок Радзивілів може бути реконструйовано у сучасну президентську резиденцію. Таких об’єктів в Україні небагато, а Волинь — прикордонний регіон, а тому має низку переваг.

Таку позицію підтримує і голова бюджетної комісії облради Михайло Імберовський. У сусідній Білорусі, приміром, за сім років відбудували Несвізький замок — палацово-замковий комплекс, що теж був резиденцією князівського роду Радзивілів у XVI—XIX століттях. Його реконструювали коштом держбюджету. Витратили понад 72 мільйони доларів. Таку позицію щодо реконструкції Олицького замку, на думку Ірини Вахович, мусить зайняти й Україна.

— Проектно-кошторисну документацію повинна розробляти лише ліцензована в Україні проектна організація, що має право працювати із пам’ятками архітектури національного значення. Є попередня домовленість зі столичною науковою проектною компанією містобудування історичних і сучасних територіальних об’єднань України, яка здійснила візуалізацію площі та всіх наземних споруд, що потребують реконструкції. За оцінками експертів, ціна питання — 2,2 мільйона гривень. Мусимо передбачити ці кошти в обласному бюджеті. Якщо ні — то втратимо шанс навіть на участь у міжнародних транскордонних проектах, — переконана голова облради.

— Триває розроблення нової Програми Польща — Білорусь — Україна на 2021—2027 роки. Серед її пріоритетних напрямів — відновлення історичної спадщини. Загалом на три країни програмою буде передбачено фінансування в розмірі 80 мільярдів євро. Якщо ж до 2021-го не буде розроблено проектно-кошторисну документацію, відновлення Олицького замку із залученням донорських коштів за цією програмою буде неможливим, — наголосив директор департаменту економіки та європейської інтеграції ОДА Ігор Чуліпа.

Керівники області та депутати також ознайомились із перебігом реставраційних робіт Колегіального костелу Святої Трійці, що здійснюються за фінансового сприяння «Фонду культурної спадщини» Республіки Польща. Як розповів настоятель храму отець Юрій Погнерибка, загалом на зовнішні роботи поляки вже витратили понад три мільйони злотих. На черзі комплекс внутрішніх робіт і реконструкція підземелля (крипти). Тож є надія, що згодом до однієї із найвеличніших культових споруд історичної Волині повернеться її первісна краса.

Волинська область.

Фото із соціальних мереж.