На знімку: канадські інструктори навчають українських гвардійців секретів поводження з мінно-вибуховими пристроями на базі в/ч 3028.

Заняття відбуваються у військовій частині 3028 Національної гвардії України. Крім гвардійців частини, у них беруть участь представники підрозділів Національної поліції КОРД з Вінниці, Житомира та Хмельницького.

Про перебіг навчань розповів «Голосу України» прес-офіцер в/ч 3028 Микола Коваль.

— Вивчення програми триватиме протягом тижня, — каже Микола Коваль. — Курс з інженерної підготовки передбачає теоретичні і практичні заняття. Військових ознайомлять з різними видами мін, боєприпасів та вибухонебезпечних пристроїв. Відкриють секрети того, де їх найчастіше закладають. Під час практичних занять виявлятимуть їх та здійснюватимуть знешкодження. Передбачено уроки з розмінування та знешкодження протипіхотних, протитанкових та інших мін, що використовуються в арміях різних країн.

Співрозмовник звертає увагу на те, що вибухонебезпечні предмети закладають не тільки на місцевості, а й у приміщеннях, на транспортних засобах. Виявленню їх у таких місцях планують присвятити окремий урок.

Як пояснюють канадські інструктори, їхнє завдання — навчити українських військових правил мінної безпеки. Заняття максимально адаптовані до реалій, що мають місце під час воєнних дій на Донбасі. На цьому наголосив інструктор з інженерної підготовки Об’єднаної оперативно-тактичної групи збройних сил Канади в Україні майстер капрал Дейн Крушер. Він також закликав гвардійців поділитися досвідом участі у бойових діях. Запропонував помінятися місцями — інструктори стануть слухачами, а гвардійці — їхніми вчителями. Військові, які брали участь у боях з окупантами, позитивно відгукнулися на таку пропозицію.

Офіцер Коваль уточнив, що військово-тренувальна місія «UNIFIER», у рамках якої працюють канадські інструктори, відбувається під егідою Багатонаціонального об’єднаного комітету у складі України, США, Канади, Великобританії, Литви та Польщі. Канадські військові розпочали роботу у нашій країні у листопаді 2017-го. За цей час ними проведено майже 150 навчальних курсів для понад семи тисяч військовослужбовців Збройних Сил нашої держави. Випускники курсів отримують міжнародні сертифікати з мінно-вибухової справи. Найважливіше — їхні знання допоможуть врятувати чиєсь життя у складній ситуації. І не тільки під час бойових дій.

— На жаль, нині такі небезпечні предмети зустрічаються і в мирному житті, — наголошує прес-офіцер Микола Коваль.

Вінницька область.

Фото надано Миколою Ковалем.