Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін (депутатська фракція «Слуга народу») направив звернення до віце-прем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Рєзнікова, міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та представника Президента в АР Крим Антона Кориневича із проханням відреагувати на указ президента Російської Федерації Володимира Путіна (від 20 березня 2020 року) про позбавлення громадян України, без російського паспорта, права на володіння землею в анексованому Криму.

«Поки країна сфокусована на коронавірусі, окупант робить свою справу, — зауважив парламентарій на своїй сторінці у Фейсбуці. — Якщо коротко, то нова дія Путіна спрямована на заборону права володіння земельними ділянками в Криму не громадянам РФ. Тобто ті кримчани, які відмовилися отримати російський паспорт, тепер ще більше обмежуються в правах. Новий етап тиску. Оперативно звернувся до виконавчої влади, бо Україні потрібна швидка дипломатична реакція на ці події».

У зверненні до урядовців Віталій Безгін просить вжити, у межах повноважень, заходів реагування з метою захисту конституційного права громадян на власність та забезпечити ознайомлення міжнародного співтовариства і міжнародних організацій з позицією України з цього питання. Депутат, зокрема, нагадав у зверненні, що ч.3 ст.11 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» встановлено, що за фізичними особами зберігається право власності та інші речові права на майно, у т. ч. нерухоме, включаючи земельні ділянки, що знаходяться на тимчасово окупованій території, якщо воно набуте відповідно до законів України.

Як повідомлялося, указом президента РФ № 201 від 20.03.2020 р. встановлено, що в АР Крим та місті Севастополі громадянам України (іноземцям) з дня офіційного опублікування цього документа забороняється мати у приватній власності земельні ділянки.