Нині відомо про 12 претендентів на цю посаду.

Опозиційні сили країни домагаються від влади запровадження надзвичайного стану або стану стихійного лиха, оскільки обидва ці стани (як і воєнний) передбачають перенесення терміну проведення президентських виборів, посилаючись при цьому на досвід інших країн, які відклали голосування, аби не наражати своїх громадян на небезпеку.

В уряді парирували, що «попри те, що ситуація, яка склалася, призводить до дискомфорту, держава може функціонувати на підставі чинних законів, які не обмежують громадянських свобод».

Предметом особливо гострої дискусії стало намагання партії влади провести законом про спеціальні заходи з протидії коронавірусу та його наслідкам для економіки, зокрема, поправки до виборчого законодавства, які передбачають використання кореспонденційної форми голосування для людей, котрі перебувають на карантині, в самоізоляції, а також тих, хто станом на день виборів досягне 60-річного віку (додатково особи з цієї вікової групи отримали б право голосування через уповноваженого).

Щоправда, коли верстався номер, Сенат РП (верхня палата), в якому більшість мають опозиційні сили, відхилив цю та деякі інші, не пов’язані безпосередньо з антикоронавірусними заходами, поправки. Остаточне рішення тепер за нижньою палатою — Сеймом, де партія влади має достатньо штиків, аби відхилити поправки Сенату і зробити все за своїм планом.

Чимало дискусій ведеться і навколо пропозиції основного конкурента чинного президента Анджея Дуди в цих перегонах Малгожати Кідави-Блонської — бойкотувати вибори 10 травня, якщо правляча більшість їх не перенесе.

Тим часом, як показали останні соцопитування (проведені IBRIS для газети «Жечпосполіта»), більшість поляків (77,4%) вважають, що в ситуації пандемії найкраще перенести вибори на 2021 рік.