Фото: dw.com

Услід за федеральною землею Північний Рейн-Вестфалія каталог штрафів за порушення правил карантину ухвалили та оприлюднили сенат Берліна й уряд землі Бранденбург.

Це довелося зробити, оскільки чимало людей із настанням теплих весняних днів виходять на прогулянки, збираються компаніями, організовують пікніки. Хоч зрозуміло, наскільки важлива самоізоляція під час пандемії. Досі прохання дотримуватись правил карантину лунали мало не від кожного «стовпа», але досягти бажаного ефекту владі не вдалося. Тому вона вирішила застосувати більш дієві засоби впливу, запровадивши фінансове покарання.

За які саме порушення правил карантину відтепер штрафуватимуть несвідомих і надто безтурботних громадян? Приміром, за участь у різноманітних масових заходах: кожна особа сплачуватиме від 50 до 500 євро, а їхнім організаторам доведеться викласти від 500 до 2 500 євро. Якщо представники правопорядку виявлять відкритий паб чи бар, то їх власники сплатять від 1 тис. до 10 тис. євро. Відчинений магазин (крім супермаркетів, аптек) теж обійдеться власникові від 1 тис. до 10 тис. євро. А за недотримання дистанції у магазинній черзі винуватці викладуть від 250 до 2 500 євро. Відкритий тренажерний зал, сауна, солярій «коштуватимуть» від 1 тис. до 10 тис. євро.

Порушення заборони на відвідання поліклінік без вагомої причини, будинків для людей похилого віку — від 100 до 1 тис. євро, за відвідання бібліотеки, університету, кафе доведеться заплатити від 1 тис. до 10 тис. євро. За вихід на вулицю без важливої причини (крім дороги на роботу, до лікаря чи по покупки) — від 50 до 500 євро, а за недотримання мінімальної відстані в 1,5 м — від 50 до 500 євро.

Берлін.