Опівночі 1 квітня уряд Косово, який був відправлений у відставку, але продовжує тимчасово виконувати обов’язки, скасував стовідсоткові мита на всі товари із Сербії, Боснії і Герцеговини та запровадив режим взаємності в торговельних відносинах з Белградом. Обговорення цього питання членами кабінету міністрів було проведено в онлайн-режимі, як і голосування.

Більшість міністрів висловилися за скасування заходів, запроваджених урядом Рамуша Харадіная в листопаді 2018 року у відповідь на зусилля, що їх вживає Сербія, стосовно недопущення вступу Косово до міжнародних організацій.

У середині березня влада Приштини скасували мита на промислову сировину. Тоді ж прем’єр Албін Курті пообіцяв звільнити від драконівських заходів усі товари з 1 квітня. Однак попередив, що обмежувальні заходи буде відновлено з 15 червня, якщо Сербія і ЄС не виконають умов Приштини.

Серед них — припинення Белградом кампанії з відкликання визнань незалежності Косово й усунення торговельних бар’єрів для ввезення товарів із Сербії до країни, а ще одержання гарантій від Брюсселя, що на саміті ЄС у Загребі, який намічено на 7 травня, оцінять цей жест Приштини й буде порушено питання про лібералізацію візового режиму для громадян Косово з визначенням точної дати.

Косовські й албанські видання зазначають, що стовідсоткові мита призвели до втрати сербськими підприємцями сотень мільйонів доларів прибутків, а також сприяли розкручуванню інфляції і зростанню дефіциту на деякі продукти харчування в самому Косово.

Цитата

Президент США Дональд ТРАМП готує американців до майбутнього стрімкого зростання кількості випадків зараження  COVID-19: «Це можуть бути до біса два важкі тижня. Дуже погано буде протягом двох або трьох тижнів».