Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) координує свої дії з урядом України, іншими міжнародними партнерами у сфері надання гуманітарної допомоги та рештою зацікавлених сторін, аби визначити першочергові напрями використання цих ресурсів, інформує Посольство США в Україні.

USAID допоможе Україні зміцнити механізми лікувальної діяльності, щоби звести до мінімуму ризик подальшої передачі вірусу, попередити й обмежити випадки інфікування у медзакладах, підготувати лабораторну мережу до широкомасштабного тестування на COVID-19, забезпечити проведення медіа-кампаній, які інформуватимуть українців про те, як запобігти розповсюдженню вірусу, а також підготувати групи швидкого реагування, котрі розглядатимуть випадки захворювання та відстежуватимуть контакти хворих.

Як інформував «Голос України», 30 березня ЄС оголосив про виділення 80 млн євро на підтримку медичної системи України в рамках глобального реагування на спалах коронавірусу.

Ситуація з поширенням коронавірусу, а також практичні заходи, що їх вживають країни, стали темою розмови Президента Володимира Зеленського з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Як повідомила прес-служба Президента, під час бесіди було домовлено опрацювати можливість налагодження інформаційного обміну, пов’язаного з пандемією, зокрема в частині медичних стандартів, що впроваджуються для лікування хвороби. У контексті можливого збільшення фінансової допомоги Україні на боротьбу з коронавірусом сторони домовилися перенаправити 150 млн євро в межах державного німецького кредиту на відповідні потреби.

Федеральний канцлер позитивно відзначила ухвалення напередодні законів про обіг земель сільськогосподарського призначення та про регулювання банківської діяльності. В цьому контексті вона також наголосила на важливості якнайшвидшого завершення переговорів з МВФ щодо нової програми співпраці.

Також прес-служба Президента повідомила, що 31 березня в міжнародний аеропорт «Бориспіль» (Київ) прибув літак (на знімку), який доправив з Китаю в Україну ще 100 тисяч високоточних ПЛР-тестів для виявлення коронавірусу, 40 тисяч окулярів багаторазового використання, медичні маски та обладнання для апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ). Після проходження всіх санітарних і митних процедур вантаж спрямують до лікарень та лабораторій у всі регіони України. Засоби захисту також будуть передані військовим і працівникам Державної прикордонної служби. Крім того, медичні маски надійдуть у мережі аптек, щоб задовольнити попит населення.

Офіс Президента України, який здійснював організацію доставки медичного вантажу для системи охорони здоров’я, сприяв і ввезенню до України експрес-тестів та медичних засобів, закуплених вітчизняними підприємцями, повідомила прес-служба.

Фото прес-служби Офісу Президента.