Про це заявила канцлер Ангела Меркель після телеконференції з прем'єр-міністрами 16 федеральних земель.

"Пандемія не визнає свят... Думати про послаблення заходів рано", – зазначила вона. Канцлер попросила громадян відзначити Великдень у колі найближчих чи рідних людей – з тими, з ким вони мешкають в одному домогосподарстві. А також утриматися від поїздок і гостювань, у тому числі, й у родичів.

За повідомленням агенції Bloomberg, відповідно до нових рекомендацій, магазини і торговельні центри мають обмежувати кількість відвідувачів одночасно, створити альтернативні рішення для касових ліній і визначити безпечну відстань між покупцями.
Спортивним асоціаціям радять проводити тренування та інші заходи просто неба, відтерміновувати на пізніші дати тренування, змагання, обмежувати кількість глядачів.

Роботодавців зобов'язано стежити за тим, щоб співробітники і відвідувачі дотримувалися дистанції, а якщо можливо, то працювати вдома та уникати необов'язкових поїздок. У громадському транспорті кількість пасажирів має бути обмежена, а кількість поїздок адаптована для запобігання пробок.

19 квітня майже у всіх федеральних землях закінчуються великодні канікули школярів. Після цього, залежно від динаміки поширення коронавірусу, ухвалюватиметься рішення про подальші дії.

"Думати про адаптацію заходів буде можливо тоді, коли кількість заражених по всій країні подвоюватиметься що 10 днів (нині це відбувається кожні 5-6 днів)", – зазначила Меркель.

За даними на 2 квітня, у Німеччині заразилося майже 78 осіб, але кількість смертей – 931 – порівняно не висока. Одужало 18 700 пацієнтів. Утім, у цій статистиці з'явився промінчик надії. Хоч кількість тих, хто захворів, продовжує зростати, але у процентному співвідношенні вона стала меншою. Це означає, що швидкість поширення вірусу у ФРН поступово зменшується. А також те, що стратегія обмеження контактів з іншими людьми спрацьовує.

Вірусолог, професор Йонас Шмідт-Ханасіт вважає, що вже до кінця цього тижня, аналізуючи нові статистичні дані, можна буде сказати, чи змогли вжиті урядом заходи вплинути на швидкість поширення вірусу в Німеччині.

Тим часом у зв'язку з пандемією коронавірусу клініки ФРН збільшили кількість місць у відділеннях інтенсивної терапії з 28 тис. до 40 тис. "Я передбачаю, що такої кількості ліжко-місць у відділеннях інтенсивної терапії поки що вистачить для всіх хворих, котрі того потребують, – заявив глава Німецького товариства лікарень Джеральд Гасс. – Допомогу отримає кожен пацієнт".

На початку пандемії кількість місць у відділеннях інтенсивної терапії в Німеччині становила 20 тис. За тиждень їх обладнали ще 10 тис., а зараз їх уже є понад 40 тис., – зазначив Гасс. – Нині 1900 лікарень Німеччини забезпечені апаратами штучної вентиляції легенів. Більшість їх закупили, деякі просто відремонтували, – сказав він.

Берлін.