Допомогли їм у цьому поляки, які евакуювали українців разом зі своїми громадянами авіарейсом польської компанії LOT. Приземлившись у Варшаві, дізналися, що рейси в Україну скасовано. Як вибиралися?

Керівник групи, власник популярного в місті над Південним Бугом туристичного клубу Андрій Рибачок, висловлює щиру вдячність нашому послу в Польщі Андрієві Дещиці. Дипломат організував поїздку автобусом до кордону. Перейшовши через прикордонний пункт пропуску, вінничани добиралися ще одним автобусом до Житомира. Нарешті останні 120 кілометрів до рідного міста їхали "бусом".

До поїздки в Південноамериканську країну почали готуватися ще з осені 2019-го. Раніше турклуб не мав цього маршруту. Це була перша поїздка на берег Тихого океану. З "Борисполя" летіли ще до запровадження карантинних заходів.

– Нам поталанило, бо зуміли добратися до столиці країни Ліми до того, як у Перу оголосили надзвичайний стан, – повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці Андрій Рибачок. – Саме надзвичайний стан, а не ситуацію, як у нас. А це набагато жорсткіші обмежувальні заходи. На той час якраз поверталися з Мачу-Пікчу, міста в Андах на висоті майже 2,5 кілометра над рівнем моря. Спершу дісталися до міста Куско, а там, як мовиться, втиснулися в останній автобус, що відправлявся до столиці. Серед місцевих почалася паніка.

12 днів карантину туристи з Вінниці провели в Лімі.

За словами Андрія Рибачка, всі члени групи нині на самоізоляції.

Незважаючи на неабиякі труднощі, новий маршрут все-таки "відкрили". Звіт про першу поїздку планують презентувати після завершення карантинних заходів.

Вінницька область.

Фото: Sofia Vovk (facebook