Серед військовослужбовців зареєстровано два випадки захворювання (місто Хмельницький та місто Київ): один із них мав тісний контакт із членом родини, хворим на COVID-19. Серед військових частин, що виконують завдання за призначенням у районі проведення Операції об’єднаних сил випадків на захворювання не спостерігалося.

У районі проведення Операції об’єднаних сил розпочато лабораторне тестування військовослужбовців на COVID-19, уже зроблено понад 500 тестів. Перевіряють передусім тих, хто має найбільше контактів з іншими, щоб не допустити поширення інфекційного захворювання серед великої кількості військовослужбовців. Крім того, щоб попередити поширення COVID-19, у зоні проведення ООС постійно триває робота щодо створення необхідного запасу медико-санітарного, господарчого майна, дезінфекційних засобів, необхідних лікарських та засобів індивідуального захисту (костюми біозахисту, респіратори, інфрачервоні термометри, захисні окуляри та ін.).

У військових мобільних госпіталях розроблено алгоритми дій та проведено практичні заняття щодо особливостей функціонування закладу в умовах надходження хворих на COVID-19, визначено шляхи евакуації пацієнтів та особливості евакуаційних заходів (у тому числі й аероевакуації) хворих військовослужбовців або з підозрою на COVID-19. Для військовослужбовців, які виконують завдання в зоні проведення ООС, визначено окреме місце для обсервації (ізоляції) в разі масового надходження хворих.

У мобільних госпіталях наявна достатня кількість тестів для проведення експрес-діагностики, а для підтвердження діагнозу налагоджено співпрацю з цивільними закладами охорони здоров’я України щодо проведення лабораторної діагностики в разі виникнення потреби.

Сергій МОРГУН, начальник санітарно-епідеміологічного управління Командування Медичних сил Збройних Сил України, підполковник медичної служби.

Інфографіку надано автором.