Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Народні депутати України, котрі брали участь у нараді з керівництвом Верховної Ради, висловили свої думки щодо проведення позачергового пленарного засідання парламенту, яке заплановано провести 13 квітня.

Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу") у коментарі журналістам пояснив, чому на позачерговому засіданні не розглядатимуть так званий "банківський" законопроект. За його словами, комітети нині доопрацьовують правки до законопроекту про банківську діяльність, до якого подано понад 16 тисяч правок: "Ми працюємо зараз у дуже напруженому інтенсивному темпі, будемо працювати в іще більшому темпі, не зволікати ані хвилини, не будемо розглядати від правки до правки, будемо якимось чином групувати. Але водночас не будемо порушувати Регламент, – сказав Гетманцев. – Ми, як комітет, не готові виносити в понеділок цей законопроект. Немає таблиці". Також депутат наголосив, що в разі прийняття законів із порушенням Регламенту, буде створено передумови для визнання цих законів неконституційними. "Ми ж не кажемо: якщо програма МВФ не відкриється у вівторок зранку, то все, кінець країні. Справді, нам це потрібно, ми зацікавлені отримати цю програму, що продемонстрували шляхом ухвалення в першому читанні законопроекту і нині працюємо над ним і готові якомога швидше винести в зал. Але давайте будемо дотримуватися і свого суверенітету, своїх законів і своєї Конституції. Не принижувати ані Конституцію, ані суспільство, ані українську державу".

Співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко в коментарі журналістам зазначила, що ключова мета змін до Держбюджету-2020 – це боротьба з коронавірусом, підтримка українських медиків і підтримка української економіки. "Певні пункти були враховані. Але серед дохідної частини бюджету закладено 131 мільярд гривень від зовнішніх запозичень, – зауважила політик. – Очевидно, що в нинішніх умовах зовнішні запозичення можуть бути тільки кредити МВФ. Але є і чітка вимога МВФ, що Україна може розраховувати на запозичення, тільки якщо буде прийнято "банківський" закон. Але бачимо, що навпаки – "банківський" закон блокується, і він може бути розблокований тільки рішенням Зеленського і його "зеленої" команди".

Заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк розповів, що наразі у комітетах триває технічна робота: зведення правок до "банківського" законопроекту в один документ. "Дуже схожий формат підготовки правок: можна припустити, що вони готувалися або одними й тими людьми, або була якась синхронізація, – сказав депутат у коментарі журналістам. – По-друге, більшість цих правок мають суто технічний характер і, на мою особисту думку, єдина мета подання таких правок – затягування розгляду". Фракція "Голос" наполягає на необхідності прийняття закону про банки, який є вимогою для продовження співпраці України з МВФ, перед розглядом змін до бюджету. Водночас Железняк не виключив, що наступного тижня може відбутися ще одне позачергове засідання Верховної Ради.