Нещодавно у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає на період карантину знизити податки для громадян України із невисокими зарплатами. Це передбачає проект закону про внесення змін до розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу України щодо встановлення принципу "4-7" на період карантину для працюючого населення (реєстр. № 3302) в авторстві голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової (депутатська фракція "Слуга народу").

"Цей проект Закону покликаний захистити доходи бідного працюючого населення та їхніх родин у період пандемії", – зауважує автор законопроекту в Пояснювальній записці. Законопроект передбачає, що не будуть оподатковувати перші чотири тисячі гривень доходу, якщо найманий працівник отримує зарплату у розмірі до семи тисяч гривень на місяць. "У такому разі працююча особа отримає "на руки" додаткові 720 грн на місяць, що може частково або повністю компенсувати витрати домогосподарств на закупівлю масок, рукавичок, фармакологічних препаратів тощо, – зауважує Галина Третьякова. – Потреба в таких засобах є хоча й тимчасовою, але необхідною для гарантування захисту родин від захворювання на COVID-19 та запобігає поширенню пандемії".

При цьому голова комітету зазначає, що наразі в Україні відсутній реально неоподаткований мінімум, який є "собівартістю" утримання однієї людини для життя. "Впровадження принципу "4-7" може стати у пригоді для запровадження у 2021-2022 роках цивілізованої системи неоподаткування, або повернення сплачених податків у родину, на суму у розмірі прожиткового мінімуму, – вважає Галина Третьякова. – У разі прийняття законопроекту це стане потужним сигналом, що влада дбає про доходи людини та родини, зокрема у періоди нашого життя із COVID-19, який призвів, зокрема, до збільшення витрат домогосподарств". На думку депутата, запровадження принципу "4-7" водночас сприятиме виведенню з тіні зарплат та подоланню незадекларованої праці.

Проектом Закону № 3302 пропонується доповнити підрозділ 1 Розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України новим пунктом 12.

А зменшення доходів місцевих та державного бюджетів у результаті запровадження принципу "4-7" у законопроекті пропонується компенсувати за рахунок зменшення витрат на субсидії, секвестру відповідних бюджетів, за рахунок стабілізаційного фонду та фінансової допомоги від міжнародних організацій та інших країн.

Довідково

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я у зв'язку з широким поширенням у світі коронавірусної інфекції (COVID-19) оголосила її пандемію. 13 березня 2020 року у ВООЗ заявили, що епіцентром коронавірусу CОVID-19 стала Європа.

11 березня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" № 211, якою встановив карантин на усій території України.

Фото зі сторінки Галини Третьякової у Фейсбуці.