Народні депутати України Арсеній Пушкаренко, член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Максим Перебийніс, голова підкомітету з питань охорони здоров'я Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Тетяна Грищенко, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики (всі – депутатська фракція "Слуга народу") спільно з т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Єгором Фірсовим і першим заступником голови Житомирської ОДА Володимиром Федоренком відвідали оперативний штаб із ліквідації наслідків пожежі в Чорнобильській зоні відчуження та зоні безумовного відселення в Народницькому районі Житомирщини, де майже тиждень палає Древлянський заповідник.

Начальник управління ДСНС у Житомирській області генерал-майор Ігор Нікітчук ознайомив з оперативною обстановкою, масштабом пожежі, діями щодо її локалізації та ліквідації, – розповів Арсеній Пушкаренко на своїй сторінці у Фейсбуці.  За його словами, до гасіння пожежі залучено особовий склад та техніку ДСНС Вінниччини, Київщини, Рівненщини, Хмельниччини та Чернігівщини. Працює авіація, ситуація – під контролем, радіаційний фон – у нормі.

На думку депутата, за пожежами в Чорнобильській зоні можуть стояти "чорні лісоруби", які в такий спосіб намагаються приховати наслідки незаконної вирубки лісів. "Виходячи з інформації, якою я володію, в мене складається враження, що в Чорнобильській зоні здійснюють спеціальні підпали "чорні лісоруби" для того, щоб приховати незаконну вирубку", – цитує Пушкаренка gordonua. Парламентарій заявив, що звернеться до правоохоронних органів.

Сьогодні на позачерговому пленарному засіданні Верховна Рада планує прийняти законопроект № 2339 щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу. Цей законопроект передбачає підвищити штрафи за підпали трави і листя в десятки разів. Наразі штраф за незаконний підпал трави становить від 175 гривень.

"Лісові пожежі та випалювання рослинності в населених пунктах і за їх межами – проблема, з якою треба терміново боротися. У нас тільки за останні дні в Києві сталося понад 30 пожеж, величезна кількість масштабних пожеж і по країні. Наразі всі зусилля держави спрямовано на боротьбу з пандемією коронавірусу, а тому є небезпека, що масштаби пожеж можуть вийти з-під контролю", – зауважує співавтор законопроекту, голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

Законопроект № 2339 передбачає запровадити адміністративну та кримінальну відповідальність за підпал трави та лісів: за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу вогнем – штрафи від 91800 до 153 тисяч гривень, за забруднення атмосферного повітря – від 30600 до 61200 гривень. За порушення пожежної безпеки в лісах – штрафи від 1530 до 4590 гривень; за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем – від 4590 до 15 300 гривень; за випалювання рослинності або опалого листя в населених пунктах – від 3060 до 6120 гривень; за такі само дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду, – від 6120 до 12240 гривень.

За словами т.в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгора Фірсова, торік в Україні сталося понад 1300 пожеж, причиною яких був підпал сухої трави.

Лісова пожежа в Чорнобильській зоні відчуження розпочалася 4 квітня в районі села Володимирівка. Вогонь пройшов понад 3,6 тисячі гектарів. Поліція Київської області почала два кримінальні провадження за фактом пожеж у зоні відчуження. Одного підозрюваного в підпалі – 27-річного мешканця селі Рагівка – правоохоронці затримали 6 квітня. Чоловік розповів поліцейським, що підпалив сміття і траву в трьох місцях заради забави, але не зміг загасити вогонь самостійно.

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін в ефірі телепрограми "Свобода слова" заявив, що рятувальники щодня фіксують 700-800 пожеж в екосистемах. Інколи ця цифра зростає до 1200 пожеж.

"Наразі продовжується гасіння пожежі в Чорнобильській зоні. Двічі на день ми проводимо заміри радіації. І на сьогоднішній день ці показники не перевищують допустимі значення. Однак у Чорнобильській зоні є окремі ділянки, де відмічається перевищення радіаційного фону. Це проходить там, де саме вирує пожежа. Тому при гасінні цієї пожежі ми вимушені часто міняти особовий склад. Десь раз на добу", – сказав Микола Чечоткін.

За його словами, з початку тижня, окрім пожежі в зоні відчуження, було ще два масштабні загорання лісу – в Житомирській та Чернігівській областях. За минулий тиждень здійснено 280 вильотів пожежної авіації, скинуто майже півтори тисячі тонн води.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Володимира Федоренка та офіційного сайту ДСНС України.

Більше фото тут, відео тут.