Верховна Рада розглянула та відхилила 13 проектів постанов про скасування рішення Верховної Ради України від 31 березня 2020 року щодо прийняття в цілому проекту закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".

Після виступів авторів проектів постанов Юлії Тимошенко, Вадима Івченка, Андрія Пузійчука та Антона Полякова голова Регламентного комітету Сергій Кальченко повідомив, що народним депутатам пропонується визначитися з цього питання шляхом голосування. За підсумками голосування всі проекти постанов було відхилено, що відкриває шлях до направлення Головою Верховної Ради законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення на підпис Президенту.

У другому читанні та в цілому 302 голосами ухвалено законопроект про національну інфраструктуру геопросторових даних (№ 2370). Документом пропонується встановити правові основи діяльності зі створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних. Зокрема, передбачена постійна інформаційна взаємодія органів державної влади та органів місцевого самоврядування, щоб дані не дублювалися в різних реєстрах та узгоджувалися між собою. Крім того, у відкритому доступі мають з'явитися дані про координати меж адміністративно-територіальних одиниць, обмеження стосовно використання земель (територій), земельних ділянок, червоних ліній забудови тощо.

Метою ухваленого в цілому законопроекту про внесення змін до Закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), №3230) є правове врегулювання питань, пов'язаних із перебуванням громадян у самоізоляції, обсервації та закладах охорони здоров'я в період карантинних заходів. Зокрема, законопроектом визначаються поняття "самоізоляція", "обсервація", "обсерватор", встановлюються підстави та порядок обов'язкової самоізоляції, обсервації та госпіталізації, порядок виплати лікарняних, визначаються умови виїзду громадян із зони карантину та ін. На цей період з метою здійснення протиепідемічних заходів також пропонується дозволити обробку персональних даних без згоди особи. При цьому упродовж 30 днів після закінчення карантину такі дані підлягають знищенню. "За" проголосували 332 народних депутати.

Щоб зупинити паліїв сухої рослинності, Верховна Рада 328 голосами ухвалила в цілому законопроект № 2339 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу). Його автор, народний депутат Олег Бондаренко, запропонував внести зміни до статей 241, 245 Кримінального кодексу України, згідно з якими штраф за забруднення атмосферного повітря збільшується зі 100-200 до 1800-3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу – з 300-500 до 5400-9000 неоподатковуваних мінімумів. Крім того, зміни до статей 77, 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають збільшення штрафів за порушення вимог пожежної безпеки в лісах з 5-50 до 90-900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за самовільне випалювання рослинності або її залишків – з 10-70 до 180-1260 неоподатковуваних мінімумів та за самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду – із 20-100 до 360-1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У першому читанні підтримано законопроект про внесення змін до Закону "Про Антимонопольний комітет України" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення системи органів Антимонопольного комітету (№ 3132). Документ пропонує законодавчі зміни щодо запровадження інституту уповноважених з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель у складі не менш як сім осіб. За потреби їхня кількість може бути збільшена Президентом за поданням Прем'єр-міністра, що вноситься на підставі пропозицій голови Антимонопольного комітету.

Народні депутати 310 голосами ухвалили в цілому законопроект № 3276 про внесення зміни до розділу XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України (щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID 19). Законопроектом тимчасово, на період карантину, встановлюються особливості судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях та розгляду окремих питань під час судового провадження. Ці зміни дадуть змогу забезпечити дотримання розумних строків кримінального провадження, право особи на участь у судовому засіданні, своєчасне продовження строків тримання підозрюваних (обвинувачених) під вартою та в цілому сприятимуть дотриманню завдань та принципів кримінального провадження.

Верховна Рада погодилася із зауваженнями Президента та 279 голосами ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, № 1049).

На початку позачергового засідання присягу народного депутата склала обрана в одномандатному окрузі № 179 Харківської області Юлія Світлична (на знімку).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.