Український парламент продовжує працювати навіть під час карантинних обмежень, запроваджених через пандемію коронавірусу, і зможе повернутися до звичайного режиму роботи за календарним планом третьої сесії, якщо механізмів для ухвалення рішень на позачергових пленарних засіданнях буде недостатньо. Про це заявив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков в ефірі одного з телеканалів.

«Я від ранку до вечора на роботі, як і багато інших депутатів. Верховна Рада продовжує працювати у звичайному режимі, ми єдине, що змінили графік, у нас більше комітетів і менше засідань, саме тому ми йдемо за процедурою позачергових засідань Верховної Ради, — сказав Дмитро Разумков. — Щодо переходу в постійний режим пленарних засідань, тобто у звичайний режим, я думаю, що це на сьогодні не зовсім доцільно, адже ризики захворювання ще достатньо високі. Сьогоднішні можливості, які є (проведення позачергових пленарних засідань. — Ред.), дають нам реальні механізми прийняття рішень. Якщо ми будемо бачити, що цього недостатньо, то, думаю, що ми перейдемо до звичайних пленарних засідань — і думаю, що колеги це підтримають».

Більшість є

Результати голосування за зміни до держбюджету на 2020 рік засвідчили існування більшості попри розмови щодо розколу у фракції «Слуга народу», заявив Дмитро Разумков.

«Якщо говорити про те, що щось зламалось, сьогодні голосування за бюджет тому було прямим підтвердженням: 226 голосів. І давайте не забувати, що два представники політичної партії «Слуга народу» є позафракційними та знаходяться у президії Верховної Ради. Думаю, сьогодні точно можна говорити про те, що більшість є, і я можу цю більшість показати навіть за кількістю депутатів, які входять до фракції «Слуга народу», — зазначив глава парламенту.

Як побороти «спам»

Щодо розгляду Верховною Радою законопроекту про регулювання банківської діяльності (№ 2571-д), то Дмитро Разумков вважає, що це може відбутися за тиждень-півтора. Він не виключив, що для розгляду такої величезної кількості поправок — понад 16 тисяч — може бути застосована спеціальна процедура і змінено Регламент Верховної Ради.

«Сьогодні точну дату назвати, коли буде розглядатися цей законопроект у стінах Верховної Ради України, достатньо важко», — сказав Дмитро Разумков. Він висловив думку, що така значна кількість поправок спрямована на затягування процесу розгляду законопроекту. При цьому глава парламенту зауважив, що законопроект може бути розглянуто в сесійній залі лише після того, як профільний комітет визначиться, які поправки підтримує, а які рекомендує відхилити.

«Сьогодні є декілька паралельних процесів і дискусій, які існують у Верховній Раді, — розповів Дмитро Разумков. — Це зміни до Регламенту, і мабуть, це одна з головних пропозицій, яка є сьогодні. Є ті пропозиції щодо змін до Регламенту, які були задекларовані ще на початку роботи нинішнього парламенту фракцією «Слуга народу». Я маю на увазі законопроект № 1043». За його словами, у цьому законопроекті, який уже схвалено у першому читанні, є «непогані пропозиції», які дозволять створити таку процедуру, щоб за тиждень-півтора можна було розглянути у парламенті будь-який законопроект. «Якщо більше 500 правок, і якщо поправки у п’ять разів перевищують кількість статей або пунктів законопроекту, — після того, як зведена таблиця, застосовується процедура збору 150 підписів, — пояснив голова парламенту. — Далі це питання розглядається на засіданні Верховної Ради. Якщо за нього голосує 226, то кожна депутатська фракція та група може надати по п’ять правок та пропозицій до профільного комітету, які не були враховані». При цьому, за словами Д. Разумкова, позафракційні депутати можуть наполягати на розгляді лише однієї своєї неврахованої поправки. Далі профільному комітету надається дві доби для зведення порівняльної таблиці з цими поправками та вже врахованими комітетом. «Таким чином, за оцінками колег, це може зайняти від півтори до трьох годин розгляду питання», — підсумував глава парламенту.

«Є пропозиції від народних депутатів щодо змін Регламенту, щоб це все відбувалось в рамках чинного законодавства, але подивимось», — резюмував Дмитро Разумков.

Коли наступне позачергове?

До Верховної Ради (станом на вечір 13 квітня. — Ред.) ще не надходило звернень ані від Президента Володимира Зеленського, ані від 150 народних депутатів щодо скликання позачергового засідання парламенту, повідомив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков в ефірі одного з телеканалів. «Поки що немає звернення Президента про скликання позачергового засідання, немає підписів 150 народних депутатів, які також можуть ініціювати таке засідання, Погоджувальна рада таке рішення не приймала. Теоретично на цьому тижні можливі ще додаткові пленарні засідання, однак буде це середа, четвер — поки що відповісти важко, — сказав Дмитро Разумков. — Ми будемо виходити з того переліку питань, який потрібно буде розглянути на позачерговому засіданні, а коли це буде — буде відомо трохи пізніше».

Скріншот відео.