Поданий до Верховної Ради проект постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів надійшов, зокрема, на розгляд парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики. Представлено і текст, власне, самої програми.

У вступі зазначається: «Світ змінюється. Країни стоять на порозі глобальних перетворень. Поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, призвело до пандемії та змінило порядок денний. Ефективна відповідь на ці виклики дасть Україні новий поштовх до сталого розвитку.

Уряд України виходить з положень статті 3 Конституції України, згідно з якою людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Наша програма — реалістична, а підходи — відповідальні. Перший напрямок роботи — це подолання ризиків для життя і здоров’я наших громадян. Другий — відновлення економічного зростання.»

У програмі також йдеться, що конкретно обіцяє уряд нам, пересічним громадянам.

«Ми маємо забезпечити:

— матеріальний добробут та благополуччя українців через побудову ефективної економічної системи країни;

— розвиток підприємницької діяльності, створення нових робочих місць, забезпечення рівних можливостей для всіх підприємців;

— дотримання високих соціальних стандартів, розвиток освіти, науки, культури та системи державних послуг;

— захист територіальної цілісності та суверенітету України та безпечну реінтеграцію тимчасово окупованих територій України».

Кабмін окреслив свої найближчі плани. Зокрема, зазначається: «реагуючи на нагальні виклики з метою збереження життя і здоров’я громадян, уряд спрямує першочергові зусилля на вирішення завдань, які ставить перед Україною світова пандемія COVID-19».

Тож серед короткострокових пріоритетів діяльності — організація протиепідемічних заходів, зокрема «забезпечення безперервної роботи об’єктів критично важливої інфраструктури та продовольчої безпеки». В економічній площині програма передбачає «надання кредитної підтримки малому та середньому бізнесу, який зазнав втрат внаслідок карантинних заходів». А також підтримку «вітчизняного промислового виробника, в тому числі шляхом здійснення державного замовлення та державних закупівель. Застосування фіскальних та інших інструментів для зменшення навантаження на бізнес в умовах форс-мажору. Залучення до активного економічного життя країни громадян України, які повернулись після тривалого перебування за кордоном».

У переліку перспективних аграрних справ значаться:

— сприяння розвитку українського фермерства як основи для відродження села шляхом державної підтримки;

— залучення інвестицій в аграрний сектор, сприяння експорту продукції сільськогосподарського виробництва;

— реалізація земельної реформи.

Такі кроки, треба розуміти, мають після подолання коронавірусу вберегти країну і від коронаголоду.