На її підтримку під ДБР прийшли активісти та представники фракції «Європейська солідарність».

Нагадаємо, 10 квітня слідчі ДБР провели обшук в Т. Чорновол і повідомили їй про підозру у вбивстві людини. У ДБР заявили, що, за попередньою інформацією, 18 лютого 2014 року вона керувала діями групи осіб та безпосередньо брала участь у підпалі будівлі в центрі Києва на вулиці Липській, в якій розташовувався офіс Партії регіонів. Під час пожежі загинув чоловік 1948 року народження, який у цей час перебував у приміщені партійного офісу.

Сама Т. Чорновол участі в тих подіях не заперечує, проте відкидає звинувачення у причетності до загибелі людини. За її словами, смерть чоловіка сталася в інший час. «На той момент, коли загинув технічний працівник офісу Партії регіонів, активістів Майдану там не було. А в будівлі та довкола неї перебували «тітушки» та «Беркут», — повідомила вона біля будівлі ДБР. Також додала, що переконатися у цьому можна, переглянувши відеозапис гасіння пожежі: «Коли приїжджали пожежники і гасили офіс Партії регіонів, активістів там уже не було, загиблого також не було. Людина, очевидно, зайшла після погашення пожежі, очевидно, отримавши якесь завдання».

«У його смерті, безперечно, хтось винен. І встановити його — надзвичайно важливо», — зауважила активістка.

За словами народного депутата Андрія Парубія, ця справа — інформаційно-диверсійна кампанія, яка розгортається останніми місяцями, а її мета — переконати українців та весь світ, що в нас відбувся державний переворот.

«Це та теза, яку протягом багатьох років Кремль і Російська Федерація намагаються нав’язати світу», — наголосив він і додав, що Тетяна Чорновол, як і шість років тому, є символом Майдану, тому проти неї здійснюється ця атака.

Напередодні Т. Чорновол зазначила, що після допиту її можуть узяти під варту та відвезти до Печерського суду міста Києва. Проте у ДБР заявили, що сторона обвинувачення не просила суд про тримання під вартою: «Затримання Т. Чорновол після оголошення повідомлення про підозру за відсутності дозволу слідчого судді на її затримання неможливе. По такий дозвіл на затримання сторона обвинувачення не зверталася». Про це повідомляється на офіційній сторінці ДБР у Фейсбуці.

Крім того, в повідомленні наголошується: «Т. Чорновол не підозрюється (обвинувачується) в організації чи участі у масових протестах. Інформація, озвучена Т. Чорновол про те, що їй інкримінується вчинення злочинів, передбачених ст. ст. 170, 294, 146, 122, 121, 125, 126 КК України, є недостовірною. Тримання під вартою є найбільш суворим запобіжним заходом. На відміну від Кримінально-процесуального кодексу 1961 року, у КПК 2012 року запроваджено вимоги, відповідно до яких сама тяжкість вчиненого злочину не є безумовною підставою для застосування до особи тримання під вартою. На сторону обвинувачення покладається обов’язок не лише довести обставини вчинення кримінального правопорушення, його тяжкість, а й довести слідчому судді, що інші, більш м’які запобіжні заходи не забезпечать належної поведінки особи.

За таких обставин висунення підозри у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, без встановлення об’єктивних даних про намір особи ухилитися від слідства та суду, не є підставою для обрання такого запобіжного заходу.

Під час прийняття рішення щодо застосування та обрання міри запобіжного заходу враховується особа, наявність у неї сталих зв’язків, утриманців, процесуальна поведінка тощо. Саме з урахуванням зазначених вимог КПК України приймається рішення щодо обрання запобіжного заходу».

ДБР також повідомило, що у ході допиту підозрювана відмовилася від надання будь-яких показів, посилаючись на ст. 63 Конституції України.

Уже після допиту Т. Чорновол заявила: «Є кримінальна справа, порушена за вісьмома статтями і об’єднана ще з однією кримінальною справою, порушеною по одній статті. Мені інкримінують усі ці статті, однак підозра винесена лише за однією — умисне вбивство. Інші статті підпадають під закон про амністію учасників Євромайдану. Але щойно буде скасовано закон про амністію, автоматично підозри підтягнуться й за всіма іншими статтями».

Тим часом у Печерському районному суді міста Києва на 16-ту годину 14 квітня було призначено судове засідання про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно підозрюваної Тетяни Чорновол.

За її словами, сторона захисту клопотатиме про скасування обрання будь-якого запобіжного заходу.