Так, 20 квітня український військово-транспортний літак Іл-76МД доставив в Україну гуманітарний вантаж із міжнародного аеропорту міста Сямень (провінція Фуцзянь).

Рейс здійснювався в рамках повітряного мосту між Україною та Китаєм, налагодженого з метою максимально оперативного постачання в нашу країну найнеобхідніших медичних засобів для протидії поширенню COVID-19.

Варто зазначити, що це вже третій рейс літаків Іл-76МД Повітряних сил ЗСУ до Китаю.

Так, 23 березня 2020 року літак Повітряних сил доправив до України першу партію тестів для виявлення коронавірусу та медичне майно, а 13 квітня 2020-го цей же борт привіз із Китаю у Румунію 27 тонн вантажу медичного призначення для боротьби з пандемією COVID-19.

Доправкою медичних вантажів із Піднебесної займаються і військово-транспортні літаки цивільних компаній. Зокрема велетенські українські «Ани» на чолі з флагманом — найбільшим літаком у світі Ан-225 «Мрія», який 23 квітня доставив в Україну партію медичних засобів індивідуального захисту: захисні маски, рукавички, костюми та інше обладнання.

Літак вилетів із китайського аеропорту у Тяньцзіні в казахстанське місто Алмати, де провів проміжну зупинку для дозаправки. Після чого «Мрія» прилетіла до столичного аеропорту «Гостомель».

Перший комерційний рейс після півторарічної перерви АН-225 «Мрія» виконав 14 квітня: літак доставив 100 тонн медикаментів з Китаю до Польщі. 19 квітня «Мрія» привезла 150 тонн медичних вантажів із Китаю до Франції.
Літаки АН-124-100 «Руслан» почали серію рейсів із доставки медичних засобів з Китаю в різні міста США, в тому числі Орландо, Х’юстон, Вашингтон, Лос-Анджелес. Планується, що в травні до виконання цих рейсів приєднається і АН-225 «Мрія».

Фото прес-служби Військово-повітряних сил Збройних Сил України.