Нав’язлива позиція Росії, яка відряджає своїх військових для надання допомоги під час пандемії в деякі країни, дістала рішучу відсіч від члена президії Боснії і Герцеговини Шефіка Джаферовича. Він заявив, що допомога Москви в дезінфекції деяких регіонів країни небажана. І додав, що Боснія і Герцеговина «сама може впоратися із цим завданням», бо в її армії є власні підрозділи, підготовлені для дезінфекції військових і цивільних об’єктів.

Російські військові підрозділи, які планували на початку травня приступити до дезінфекції об’єктів у боснійському місті Мостар, отримали відмову на в’їзд до країни від міністра безпеки Боснії і Герцеговини Фахрудіна Радончича. Причини він не став пояснювати, хоча боснійські ЗМІ зазначають, що у квітні російські хіміки вже працювали тут. Очевидно, в цьому й приховано причини відмови, бо влада Боснії і Герцеговини зрозуміла, чим у майбутньому для них може обернутися нова поява «зелених чоловічків» у країні.

Ще в лютому інший член президії Боснії і Герцеговини від боснійських сербів Мілорад Додік заявив, що «Республіка Сербська стала на шлях виходу з БіГ, звідки немає повернення». На практиці це означає розвал Боснії і Герцеговини. А якщо заважити на те, що Додік не тільки консультується із Москвою, а й має підтримку Кремля, то не важко припустити, яку загрозу безпеці цієї балканської країни може принести поява в ній російських військових.