Кількість донорів критично зменшилася після введення режиму надзвичайної ситуації в Україні, спричиненої поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, натомість потреба у крові та її компонентах не знизилася.

Військовослужбовці Головного інформаційно-телекомунікаційного вузла Генерального штабу Збройних Сил України відгукнулися на прохання медиків здати кров та долучилися до доброї справи попри карантин.

Як зазначають працівники КНП «Київський міський центр крові», з військовими дуже приємно мати справу. Вони насправді є ідеальними донорами, адже кожен, хто прийшов сюди, має добрий стан здоров’я та активно займається спортом.

— Ми добре пам’ятаємо, як під час активних бойових дій на сході України тисячі наших громадян добровільно прийшли до медичних закладів, щоб здати кров для поранених в АТО захисників Вітчизни. Сьогодні у нашій країні виникла велика потреба в донорстві, тож залишатись осторонь ми не можемо, — розповідає майор медичної служби Надія Довженко.

— Це не вперше наші військовослужбовці здають кров для людей, які її потребують. Стандартна норма одного донора — 450 мілілітрів крові — може врятувати щонайменше трьох осіб! Адже цю порцію ділять на три компоненти: еритроцити, тромбоцити, плазму, які переливають трьом різним пацієнтам, — додала офіцер.

— Ми ніколи не знаємо, що чекає на нас завтра. А завтра ця кров може знадобитися нашим рідним, близьким, нашим дітям і навіть нам самим. Тим більше ми, військовослужбовці, готові завжди прийти на допомогу тим, хто цього потребує, — коментує акцію солдат Дмитро Олійник, який брав участь у благодійному заході та здав кров.

Як показує практика, наші захисники боронять державу не лише на передовій, вони завжди першими приходять на допомогу, коли треба, й тут — у тилу.