Укроборонпром — єдина велика державна компанія, яка залишається нереформованою протягом останніх п’яти років, тому що регулюється спеціальним законодавством. Але вже напрацьовано законопроект про корпоратизацію державного концерну, який нині перебуває в парламенті. Про це повідомив генеральний директор Укроборонпрому Айварас Абромавичус під час онлайн-дискусії на майданчику аналітичного центру Atlantic Council, інформує сайт концерну.

Наразі міжвідомча робоча група на базі парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки закінчує розробку відповідних законопроектів, які дадуть змогу розпочати юридичний процес корпоратизації та фінансового оздоровлення оборонних підприємств. «Відповідно до нинішньої динаміки, я вірю, що це законодавство буде прийнято в серпні або вересні», — заявив Абромавичус.

Загалом трансформація концерну передбачає три стадії та має бути завершена протягом п’яти років, розповів Абромавичус.

Перша стадія — «Стабілізація через корпоратизацію» — триватиме до 2021 року. Вона передбачає корпоратизацію підприємств відповідно до нової законодавчої рамки, запровадження нових стандартів корпоративного управління, вирішення питань зі структурою активів та борговими зобов’язаннями. Другий етап реформи — «Корпоратизація» — заплановано на 2021—2022 роки, він передбачає консолідацію підприємств концерну в галузеві державні холдингові компанії. Нині планується створення щонайменше шести державних холдингових компаній: ракетобудівної, авіаційної, авіаремонтної, бронетанкової груп компаній (холдингів або корпорацій), а також радарних та морських систем.

Третій етап реформи — «Зростання та інновації» — має розпочатися у 2022 році.

Також Абромавичус додав, що трансформація Укроборонпрому є однією з умов отримання військової підтримки США Міністерством оборони України, тому в концерні розраховують на злагоджену роботу всіх гілок влади щодо реформи оборонно-промислового комплексу.

Нагадаємо, згідно з проектом реформування ДК «Укроборонпром» буде створено шість державних галузевих холдингів навколо прогресивних підприємств концерну, а сам Укроборонпром ліквідовано.

Для впровадження реформи та плану реорганізації в Укроборонпромі створено Офіс трансформації та Стратегічний комітет — обидві команди, у тісній співпраці з керівниками підприємств, уже розробляють галузеві стратегії майбутніх галузевих оборонних компаній.