Війська радіаційного, хімічного і біологічного (РХБ) захисту командування Сил підтримки Збройних Сил України перебувають у постійній готовності до забезпечення безпеки мирного населення і самих військових від різних загроз, зокрема й біологічних.

Підрозділи радіаційного, хімічного та біологічного захисту проводять навчання з протидії масовим вірусним атакам. Екіпажі та розрахунки долають маршрут, обладнаний майданчиками для відбору проб умовно зараженого ґрунту, виконують пошук джерел зараження на місцевості, визначають склад отруйних речовин у повітрі та проводять дезактивацію приміщень і техніки.

— Упевнений, що в Україні не доведеться кидати ці спеціальні війська на боротьбу з COVID-19, але вони завжди готові допомогти населенню в біді, — розповів начальник управління військ РХБЗ полковник Дмитро Гомель. — Заходи, які вживаються нашою владою, адекватні загрозі. Це дає змогу припустити, що в державі вдасться не допустити масового спалаху пандемії. Якщо ж вірус усе-таки «прорве» захисні «редути», то, безумовно, як у Китаї та Італії, до справи долучаться Збройні Сили.

Хочу зауважити, що війська РХБ захисту розвиваються як війська подвійного призначення, здатні вирішувати завдання і у воєнний, і в мирний час при ліквідації наслідків аварій і катастроф на радіаційно, хімічно та біологічно небезпечних підприємствах.

На початку карантинних заходів та з метою протидії поширенню COVID-19 у підрозділах РХБЗ командуванням Сил підтримки проведено низку заходів, насамперед в інтересах Збройних Сил України. За короткий термін визначено розрахунок сил та засобів підрозділів РХБ захисту військових частин Збройних Сил України, які можуть бути залучені до проведення ліквідації наслідків пандемії. До цих заходів можна буде залучити майже 2500 осіб, понад 50 одиниць спеціальної техніки, 650 комплектів спеціальної обробки та 3300 спеціальних розчинів.

Військовим частинам Збройних Сил України для проведення спеціальної обробки (дезінфекції) видано  5,6 т дезінфікуючих речовин. Також проведено розрахунки та підготовлено до видачі, за потреби, озброєння і засоби РХБ захисту для забезпечення 5 польових шпиталів.

Нині постійно проводиться дезінфекція відкритих ділянок місцевості, будівель, території військових частин, військових містечок, парків техніки та транспортних засобів, які повертаються з рейсів. Особливо ретельно дезінфікують ті частини будівель та приміщень, через які здійснюється постійне переміщення особового складу. Це пропускні пункти, входи до приміщень, кімнати для вмивання та вбиральні тощо.

Двічі на добу, вранці та ввечері, розрахунки спеціальної обробки зі складу полку РХБ захисту командування Сил підтримки здійснюють дезінфекцію ділянок доріг на території двох військово-медичних клінічних центрів у Києві, Ірпені, Чернівцях, а також на території Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України.

Особлива увага приділяється Навчальному центру, який розташований у Кам’янці-Подільському. Відкориговано навчальний план підготовки особового складу. Сформовано навчальні групи кількістю до 10 осіб та вжито відповідних заходів щодо недопущення скупчень особового складу.

Територія, приміщення, навчальні класи центру постійно дезінфікуються, з військовослужбовцями проводиться санітарно-просвітницька робота з питань профілактики захворювань.

Саме весь цей комплекс заходів дав змогу не допустити розповсюдження пандемії в армійському середовищі.

Фото служби зв’язків з громадськістю командування Сил підтримки Збройних Сил України.