Міністерство звертає увагу, що в Україні є щонайменше дві великі категорії перевірок. «Перша категорія, на яку поширюється мораторій під час карантину, — це так званий державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності. Він ідентифікується за сферами контролю, а не за органами. Тобто в тієї ж Держпродспоживслужби є понад 15 сфер контролю, одні з яких підпадають під дію мораторію, наприклад, захист рослин, інші — ні (зокрема, окремо виділене державне регулювання цін)», — йдеться у роз’ясненні. Водночас дія мораторію поширюється на перевірки пожежної безпеки, охорони праці, екологічні перевірки та інші понад 80 сфер діяльності відповідно до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Цей закон встановлює базові правила проведення перевірок та визначає, що на цей вид контролю поширюється дія інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю). Йдеться про так званий Інспекційний портал, на якому публікуються плани, результати, звіти про виконання таких перевірок.

До другої категорії належать перевірки у сферах, що не підпадають під дію статті 2 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», а саме: валютного контролю; податкового конт-ролю; митного контролю; державного експортного контролю (крім деяких питань космічної діяльності); контролю за дотриманням бюджетного законодавства; банківського нагляду; державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції; державного нагляду (контролю) в галузі телебачення і радіомовлення; державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг; законодавства у сферах енергетики та комунальних послуг; державного ринкового нагляду та контролю нехарчової продукції.

Окремо Мінекономіки звертає увагу на державний ринковий нагляд та контроль нехарчової продукції. Контроль у цій сфері здійснюють сім органів залежно від видів продукції, зокрема Держпраці, ДСНС, Держпродспоживслужба. «Усі вони хоч і перебувають під мораторієм для більшості з їхніх сфер контролю, але можуть здійснювати будь-які перевірки у частині ринкового нагляду», — наголошується у роз’ясненні.

Отже, Мінекономіки інформує, що під час карантину заборонено планові перевірки для першої категорії та податкові перевірки з деякими винятками, але загалом перевірки можливі.