Герб селища Сартана — адміністративного центру майбутньої громади.
 


Сартанська громада на мапі Донецької області.
 


Експерт з питань регіонального розвитку Програми U-LEAD Артем Колодезний входить до складу робочої групи Донецького офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Населені пункти Сартанської селищної громади територіально залишаються підпорядкованими Кальміуській районній раді міста Маріуполя. Центр громади — Сартана, яка розташована на річці Кальміус, за 118 км від Донецька, і є одним із місць компактного проживання греків Приазов’я. «Сартана» в перекладі з урумської мови означає «жовте теля» («сара» — жовтий, «тана» — теля). Упродовж 1938—1990 років селище називалося Приморське. Загальна площа громади становить 275,5 кв. км. Тут проживають 21 063 мешканці за щільності населення 76,59 особи на квадратний кілометр.

Про найближчі завдання Сартанської ОТГ розповідає експерт з питань регіонального розвитку Програми U-LEAD Артем Колодезний, який входить до складу робочої групи Донецького офісу Програми «U-LEAD з Європою».

«Сартанська ОТГ має об’єднати сільську територію на півдні Донеччини, — зазначає фахівець. — Формат цієї громади окреслений у затвердженому Кабінетом Міністрів України Перспективному плані формування територій громад Донецької області. Не очікуючи на завершення об’єднання, громада вже дбає про свій завтрашній день і працює над проектом Стратегії соціально-економічного розвитку Сартанської ОТГ на період до 2027 року».

Учасники першого в цьому році засідання робочої групи з укладання проекту Стратегії ділилися власним баченням перспектив, говорили про планування, дискутували про слабкі та сильні сторони, можливості та загрози для розвитку ОТГ.

Експерт презентував інструмент SWOT-матриці, розповів, як вибудовувати стратегічні та операційні цілі.

Під час дискусії було зрештою сформоване стратегічне бачення Сартанської ОТГ у 2027 році як південного форпосту Донеччини.

Синергія минулого та сучасності

«Культурний центр греків Приазов’я та гостинна громада з мультинаціональним обличчям, що дає гостям і мешканцям максимум можливостей і рівний для всіх доступ», — саме такою бачать громаду її активні жителі в перспективі на 2027 рік.

У найближчому десятилітті ОТГ планує розвивати «зелену» економіку, виробляти якісну рибну продукцію та раціонально впорядковувати сільське господарство. Унікальний комплекс природного, історико-культурного ресурсу та людського потенціалу тут спрямовуватимуть на збереження і відродження культурної та природної спадщини, національної самобутності й народних традицій.

Щоб Сартана не асоціювалась виключно з грецьким населенням, автори проекту пропонують доповнити стратегічне бачення громади рисами мультинаціонального характеру. Доречним став спогад про козаків, які історично з’явилися на цій території значно раніше за греків. Отже, за словами учасників дискусії, стратегічне бачення поєднуватиме історичні, національні традиції і сучасний розвиток.

Зважують наявні плюси та мінуси

На черговому засіданні робочої групи за участю експерта Програми «U-LEAD з Європою» Артема Колодезного, що відбувалося в онлайн-режимі, були обговорені результати проведеного вивчення соціально-економічного потенціалу громади та SWOT-аналізу.

«Сусідство з великими містами — Маріуполем і Волновахою, наявність сільськогосподарських земель та водних ресурсів, розвинена соціальна інфраструктура, наявність вільного житла, партнерство з місцевим бізнесом, розташування силовиків — такими є сильні сторони майбутньої Сартанської ОТГ», — зазначив Артем Колодезний.

Серед слабких сторін учасники онлайн-наради називали обмеженість фінансових ресурсів для розвитку ОТГ і, зокрема, недоступність кредитів та інвестицій, невисокий рівень життя населення, відсутність у громаді великих виробничих комплексів. Йшлося також про низьку громадську активність жителів, непідготовленість належної містобудівної документації, відсутність ЦНАПу.

Нові можливості для розвитку громади, на думку експерта Програми «U-LEAD з Європою», у подальшому може відкривати збільшення транзиту людей з непідконтрольної території для отримання послуг і товарів у Сартанській ОТГ. Потенційне зростання доходів бюджету та загальне пожвавлення місцевого життя тут також пов’язують з розміщенням силових структур, що входять до складу Об’єднаних сил, розвитком питного водопостачання, риборозведення та туризму. Зберігає свою актуальність і потенціал місцевого АПК, в тому числі, переробної галузі.

Утім, не кращим чином впливають на соціальний розвиток міграція працездатного населення, погіршення демографічної ситуації та збільшення у громаді прошарку людей старшого й пенсійного віку.

Із факторів, що наразі перешкоджають розвитку ОТГ, у Сартані також називають близькість до лінії розмежування, військові дії, що тривають, та проблеми з логістикою.

Фото Донецького офісу Програми «U-LEAD з Європою».