Метою заходу є виучка особового складу щодо підготовки до боротьби за живучість на випадок нештатних ситуацій на катері.

Цей вид підготовки охоплює весь екіпаж катера та проводиться у комплексі з іншими заходами бойової підготовки. Цього разу особовим складом було відпрацьовано взаємодію аварійно-рятувальної партії з командним пунктом, злагодженість під час гасіння пожежі та надання першої медичної допомоги постраждалим.

— За умовами навчання на катері сталося займання електрообладнання, для локалізації та подальшого гасіння якого було задіяно аварійно-рятувальну партію. Кожне аварійне пошкодження корабля, навіть якщо його одразу не помітно, виявляється за допомогою специфічних ознак. У нашому випадку один із членів екіпажу помітив задимлення та одразу ж попередив чергового по катеру. Команда приступила до ліквідації аварії спеціальними засобами, — зазначив командир навчального катеру «Сміла» лейтенант Олег Ткачук.

Успіх боротьби за живучість залежить від правильності виконання первинних заходів та чітких рішень для подолання або ліквідації аварійної ситуації, адже боротьба з пожежами на кораблі ведеться в умовах існування можливої загрози вибуху боєприпасів, балонів зі стиснутим газом та розповсюдження по катеру отруйних продуктів горіння.

За результатами тренувань особовий склад успішно виконав поставлені завдання. Такі тренування проводяться на постійній основі.

Служба зв’язків з громадськістю командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.