Щоразу після послаблення обмежувальних заходів, спричинених пандемією, не тільки пересічні німецькі громадяни, а й фахівці говорили про можливість повторної хвилі захворюваності. Вірусологи постійно попереджають, що поки ФРН не має вакцини, то можлива друга хвиля епідемії в країні.

Із середини травня федеральні землі одна за одною стали відчиняти ресторани, фітнес-центри, готелі, а потяги та автобуси почали заповнюватися пасажирами, чимало дітей повернулися у школи. А кількість пацієнтів, котрі перебувають в активній фазі захворювання на коронавірусну інфекцію, із 32 тисяч зменшилася до 10 тисяч. Тож обмеження послабилися, а другої хвилі зараження не сталося.

Як саме Німеччині вдалося цьому запобігти? На думку фахівців, важливим чинником стали медичні маски. Журнал Science днями оприлюднив дослідження вчених із США і Тайваню, котре підтверджує ефективність їх носіння. У статті йдеться про те, що, за епідеміологічними даними, країни, котрі запровадили обов’язкове носіння масок у громадських місцях, найбільш істотно вповільнили темп поширення COVID-19.

Також для запобігання різкому зростанню кількості інфікованих важливо уникати випадків суперпоширення вірусу, коли одна інфікована на масових заходах людина заражає сотні інших. Вірусолог Хендрик Штрек стверджує, що в світі більша частка випадків інфікування і смертей сталася саме після суперпоширень вірусу. Втім, і досі достеменно невідомо, яких попереджувальних заходів достатньо, а яких, можливо, надмірно.

На цю тему дискутують і німецькі політики. Від початку одні говорили, що влада запроваджує суворі карантинні заходи, оскільки побоюється, що в разі недооцінки вірусу німецька система охорони здоров’я не впорається з потоком хворих. Інші — що ситуація не така страшна. І владі доведеться виправдовуватися за запровадження таких радикальних обмежувальних заходів, оскільки внаслідок карантину десятки тисяч підприємців опинилися на межі банкрутства, а величезну кількість людей перевели на неповний робочий день, права мільйонів громадян було обмежено.

Нині вже зрозуміло, що суворі правила карантину у ФРН запровадили не марно: вдалося уникнути величезної кількості смертей і колапсу системи охорони здоров’я. Політики можуть виправдати зачинення магазинів, ресторанів і підприємств, а також заборону на соціальні контакти, посилаючись на актуальні дані про порівняно невелику кількість заражених і померлих.

Але сумніви щодо того, чи виправдані такі радикальні методи, залишилися. Головний вірусолог берлінської клініки Шаріте та радник канцлера з питань коронавірусу Крістіан Дростен називає ситуацію, котра склалася, «парадоксом превентивних заходів». Це означає: що суворіші заходи були запроваджені, то менше людей померло від інфекції. Але що менше смертей, то більше сумнівів стосовно того, чи необхідні були такі суворі заходи?

Відповіді поки що немає, оскільки ніхто не в змозі дізнатися чи довести, що без суворих обмежень епідеміологічна ситуація у країні істотно погіршилася б. Однак нині все змінюється, влада поступово послаблює карантин і перезапускає економіку, що дає змогу німцям повільно, але все-таки повертатися до звичного життя і фінансової стабільності.

Проте німецька влада поки що не розслаблюється і досі часто нагадує про можливість другої хвилі епідемії коронавірусу. Але якщо її все-таки не буде? Якщо кількість нових заражень збережеться на низькому рівні, то владі доведеться пояснювати громадянам, чому вона запровадила радикально суворий шатдаун (цей термін означає призупинку діяльності уряду, підприємств чи організацій на певний термін для розв’язання спірних питань)?

Тим часом у німецькому суспільстві й досі не дійшли спільної думки щодо запроваджених обмежень. Приміром, прем’єр-міністр землі Тюрінгія Бодо Рамелов повідомив, що має намір із 6 червня повністю скасувати всі карантинні заходи на своїй території (за німецькою Конституцією, землі можуть ухвалювати рішення на регіональному рівні), в разі, якщо його пропозицію схвалить земельний уряд.

На що негайно відреагували сусіди в Баварії — прем’єр Маркус Зедер та міністр внутрішніх справ Йоахім Маркус. Вони заявили: «Плани Рамелова безвідповідальні. Коли ситуація у Тюрінгії вийде з-під контролю, то в першу чергу постраждаємо ми та інші федеральні землі, які з нею сусідять». Баварські політики загрожують Рамелову контрзаходами, якщо його федеральна земля повністю скасує карантинні заходи на своїй території. Принаймні вони пообіцяли, що «не стоятимуть збоку, спостерігаючи, як Рамелов необережно руйнує великі успіхи в боротьбі з надзвичайно небезпечним вірусом».

Берлін.