У контрольному пункті в’їзду-виїзду «Мар’їнка» російські збройні формування повністю перекрили рух у межах цього дорожнього коридору, охочих перетнути лінію розмежування наразі немає, повідомляє прес-служба Держприкордонслужби України.

Попри те, що з 10 червня українська сторона частково відновила в КПВВ «Мар’їнка» пропуск осіб і транспортних засобів, за цей період ніхто так і не зміг перетнути лінію розмежування. Отже, гуманітарні дорожні коридори тут сьому добу залишаються заблокованими окупантами.

Відмову пропускати громадян через лінію розмежування окупаційна влада пояснює нібито «складною епідситуацією з COVID-19» на підконтрольній уряду України частині Донбасу.

У БФ «Право на захист», коментуючи цю ситуацію, зокрема повідомили, що на КПВВ «Майорське» з боку підконтрольної Україні території переселенець із Добропілля хотів потрапити на похорон брата. Та після проведення роз’яснювальної роботи щодо неможливості перетину КПВВ з другого боку, оскільки там нікого не пропускають, він повернувся назад. І це непоодинокий випадок. Так, авто, яке виїхало в бік непідконтрольної території ще 11 червня, вже п’ять діб перебуває в «сірій» зоні. Представники місій ОБСЄ, МКЧХ, ООН у справах людини намагалися поспілкуватися з цими особами, проте вони відмовилися.

На зупинці поблизу КПВВ «Мар’їнка» на ніч залишалися дев’ятеро осіб, зокрема, й дитина 13 років. Вона та її бабуся ночували в наметі ДСНС. Міжнародний комітет Червоного Хреста забезпечив цих людей сніданком, обідом та вечерею. Але ця гуманітарна допомога надаватиметься лише сім днів.