Наступної суботи в країні буде день тиші перед голосуванням, призначеним на 28 червня.

Днями державний канал польського телебачення ТВП провів дебати 11 кандидатів у президенти. До представленого в попередніх публікаціях «Голосу України» списку із 10 прізвищ, які будуть внесені до бюлетеня для голосування, Державна виборча комісія додала ще одне — Вальдемара Вітковського, польського політика, лідера (з 2006 року) партії «Унія праці», якого коментатори назвали «відкриттям теледебатів». ДВК зареєструвала його останнім за рішенням Верховного суду.

В. Вітковського оцінюють як «відкриту, толерантну і мудру людину, котра, на жаль, не має шансів» через слабку пізнаваність. Проте за результатами дебатів його позиціонують одразу ж після головних гравців цих перегонів, якими залишаються Анджей Дуда (від правлячої партії «Право і справедливість») та Рафал Тшасковський (від опозиційної «Громадянської коаліції»).

Незалежні політологи одностайні, що «ці теледебати не дали відповіді на запитання: «Хто з цих двох має більше шансів виграти?» При цьому зауважують, що «обидва виглядали однаково блідо». Теледебати відбувалися у формі висловлення позицій і не передбачали обміну думками. Серед іншого, кандидатам доводилося відповідати на «дивні запитання» на кшталт: «Чи підтримуєте ви надання дітям можливості готуватися до першого причастя на уроках релігії у школах?», «Чи Польща повинна закупити вакцину проти коронавірусу і чи щеплення мають бути обов’язковими?» Запитання викликали хвилю обурення та жартів в Інтернеті. Так, один із коментаторів із неприхованим сарказмом написав: «Кожне нове поставлене запитання ТВП робить дедалі більше для реклами Р. Тшасковського. Такий, мабуть, і був задум...»

Варто згадати, що під час теледебатів ТВП запустило у Твіттері опитування з метою визначити глядацькі симпатії, але вже за 30 хвилин адміністратори назвали його «недійсним» через «виявлення потоку 600 ботів». Самі результати опитування, які залишились у вільному доступі, показують такий результат: за Р. Тшасковського — 72%, за А. Дуду — 21%.

У день теледебатів фірма Kantar оприлюднила результати чергового соціологічного опитування. Соціологи звертають увагу на високу явку, яку задекларували 76% респондентів. Незмінним лідером в першому турі надалі залишається А. Дуда (38%), другим іде Р. Тшасковський (27%), а третім Шимон Головня (8%). Натомість у другому турі, згідно з цим прогнозом, чинний президент програє кожному із згаданих двох суперників із відсотковим співвідношенням 41 до 43.