Як повідомила прес-служба глави держави, він обговорив з керівником української дипломатичної місії питання реалізації низки спільних проектів в економіці та інфраструктурі, можливості розширення співробітництва в рамках загальноєвропейської Дунайської стратегії.

Було відзначено, що останніми роками зріс інтерес громадян України до відпочинку в Болгарії, куди тільки торік приїхало 470 000 українців. Вони також сумлінно працюють у туристичній сфері Болгарії, заповнюючи зростаючий дефіцит робочої сили. У зв’язку із цим Румен Радев зауважив, що народи Болгарії та України мають глибокі історичні, культурні й духовні зв’язки, які державні й суспільні інституції двох країн мають поглиблювати й розвивати.

Президент і посол зійшлися на думці, що необхідно надати нового імпульсу політичному двосторонньому діалогу між Болгарією і Україною й відновити засідання міжурядової комісії з економічного співробітництва.

Румен Радев заявив, що Болгарія очікує збереження адміністративної і функціональної цілісності історичного Болградського району (Одеська область) під час проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні. Він наголосив, що Болгарія зацікавлена у всебічних зв’язках зі співвітчизниками, котрі живуть в Україні, в тому, щоб їхні мова, національна ідентичність, культура, традиції не тільки були збережені, а й розвивалися.

Болгарські ЗМІ також повідомили, що після скасування обмежувальних заходів, запроваджених у країні через коронавірус, відбулося перше засідання Ради по роботі з болгарами за кордоном, який створено при віце-президентові Болгарії Іліяні Йотовій. Його члени обговорили актуальні проблеми болгарських історичних діаспор за кордоном, у тому числі й в Україні.

Болгарські науковці, політологи, викладачі університетів, журналісти й громадські діячі, які входять до Ради, об’єдналися в думці, що для збереження цілісності Болградського району Болгарія повинна опиратися на політику переговорів і конкретні кроки, а не на емоції. Нагадаємо, що 20 травня депутати Народних зборів Болгарії саме на емоціях ухвалили Декларацію на захист цілісності болгарської громади в Україні. Уже наступного дня МЗС України відповіло їм, що це є прямим втручанням у внутрішні справи нашої країни. Члени Ради, очевидно, врахували цю обставину й більше говорили про налагодження продуманого діалогу з українською владою, а також підкреслювали, що треба не тільки говорити про збереження болгарської ідентичності в цьому районі, а й вкладати інвестиції в його розвиток.