На знімку: учасники відеоконференції, яку модерував президент Європейської Ради Шарль Мішель (у центрі).

Про це за підсумками їхньої відеоконференції у четвер повідомили президент Європейської Ради Шарль Мішель та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Лідери висловили політичну волю продовжити будувати спільний простір демократії, процвітання та стабільності, заснований на повазі до міжнародного права», — запевнив Ш. Мішель. Він пообіцяв, що «Східне партнерство», яке об’єднує ЄС і Україну, Грузію, Молдову, Азербайджан, Білорусь та Вірменію, залишатиметься пріоритетом для Брюсселя.

Президент України Володимир Зеленський під час відеоконференції підтримав розробку дорожньої карти подальшого розвитку ініціативи «Східного партнерства» та її затвердження на шостому cаміті СхП у 2021 році.

Під час відеоконференції лідерів «Східного партнерства» Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що наступний саміт відбудеться вже на початку наступного року. «І не в режимі онлайн, а під час справді живої зустрічі, де ми зможемо потиснути одне одному руки, закріпивши нові рішення та важливі угоди», — заявив глава держави.

Нагадаємо: СхП — це зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка об’єднує ЄС і шість східноєвропейських сусідів: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Ініціатива була заснована у травні 2009 року. У 2017-му п’ятий саміт партнерства схвалив «20 досягнень до 2020 року». З огляду на завершення терміну дії цього пакета досягнень, ЄС, його держави-члени та східні партнери розпочали підготовку «нової генерації завдань». Очікується, що за час до наступного саміту, який, за припущенням Урсули фон дер Ляєн, відбудеться у березні, країни-учасники розроблять дорожню карту нових завдань та пріоритетів.

Голова Єврокомісії уточнила, про які саме пріоритети йдеться. «По-перше, ми хочемо сфокусованого на економіці партнерства, яке створює робочі місця, контакти між країнами та можливості для молоді», — розповіла вона.

Володимир Зеленський під час відеоконференції окремо відзначив, що співпраця Європейського Союзу та учасників «Східного партнерства» у спільних галузевих проектах допоможе відновити ділові зв’язки, по-

кращити життя пересічних людей та підтримати малий і середній бізнес.

«Маємо зосередитися на сферах, які до карантину лишалися поза нашою увагою. Йдеться про проекти, які становлять інтерес для всіх присутніх тут. Маю на увазі цифровізацію та подальшу інтеграцію транспортних сполучень, доступ до європейської платіжної системи, кредити для малого бізнесу та інші практичні інструменти, які допоможуть нашим економікам запрацювати на повну потужність», — наголосив Володимир Зеленський, слова якого цитує прес-служба Президента України.

Друга важлива тема — зміцнення державних інституцій, дотримання прав людини, гендерна рівність і верховенство права.

Третім пріоритетом Урсула фон дер Ляєн назвала «партнерство, яке об’єднує»: «Ми повинні прийняти цифрову трансформацію, яку ми бачили під час пандемії і яка довела важливість діджиталізації. ЄС працюватиме з партнерами для модернізації відповідної інфраструктури».

Четвертим пріоритетом є «стійкість». Йдеться, зокрема, про кліматичні зміни та відповідне реагування на це.

П’ятий — Єврокомісія продовжить інформувати про відчутні результати, які громадяни країн СхП отримують від співпраці з ЄС.

Під час відеоконференції лідерів «Східного партнерства» було наголошено, що основними завданнями на майбутнє є подолання наслідків пандемії COVID-19, розширення ініціативи та вироблення довготривалих правил діяльності після 2020 року.

Крім того, було приділено увагу роботі задля припинення воєнних та вирішення заморожених конфліктів регіону, боротьбі з дезінформацією, збільшенню інвестицій та динаміки реформ у регіоні.

Фото з сайту Європейської Ради.