Після цього буде прийнято рішення про виділення наступного траншу, повідомляє Укрінформ.

За словами директора прес-офісу МВФ Джеррі Райса, сьогодні дуже складно точно назвати дату, коли відбудеться перший перегляд програми Stand-by. «Але я можу сказати, що ми орієнтуємося на вересень», — повідомив він.

Директор прес-офісу додав, що поточна програма фонду має на меті допомогти Україні подолати наслідки пандемії COVID-19 та створити умови для повернення України до економічного зростання.

Нагадаємо, 2015-го Фонд схвалив для України чотирирічну програму розширеного фінансування загальним обсягом 17,5 млрд доларів. Через розбіжності між МВФ та Києвом у баченні перебігу реформ із цих коштів було освоєно далеко не всю суму. Наприкінці 2018 року досягнуто згоди про новий етап співробітництва з Фондом. Програма допомоги Stand-by на 14 місяців передбачала загальну суму фінансування у 3,9 млрд доларів. Однак отримано було лише перший транш у розмірі 1,4 млрд. Натомість нова політична команда 2019 року почала переговори щодо чергової програми, які привели до затвердження чинної лінії кредитування загальним обсягом 5 млрд доларів. 11 червня Україна отримала перший транш у розмірі 2,1 млрд доларів, який було направлено в держбюджет.

Коментуючи співпрацю з Фондом, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що схвалений напередодні Меморандум з МВФ не містить нових вимог для України щодо впровадження структурних реформ, натомість в ньому є напрямки, які потрібні в першу чергу самій Україні. «Це боротьба з корупцією, це збалансована політика в бюджетній сфері. Україна як держава зацікавлена у впровадженні цих змін», — запевнив прем’єр.