Комітет з питань молоді та спорту рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроекти щодо забезпечення належного рівня соціального захисту та встановлення справедливих соціальних гарантій для молодих громадян, в тому числі талановитої молоді та молоді з інвалідністю.

Під час засідання зазначалося, що проекти закону № 3231 і № 3231-1 спрямовані на посилення соціальних гарантій для молоді. В обох законопроектах є пропозиції щодо надання дотації роботодавцю для працевлаштування безробітних молодих громадян у розмірі фактичних витрат на заробітну плату, а також гарантування повної оплати за рахунок коштів держбюджету медичного огляду, необхідного перед прийомом на роботу, періодичних медичних оглядів працівників. Водночас, законопроектом № 3231 пропонується додатково надати для молоді та підприємств, на яких працює понад 30 відсотків молодих громадян, низку пільг зі сплати податків.

Альтернативним законопроектом № 3231-1, зокрема, пропонується прив’язати мінімальну академічну та мінімальну соціальні стипендії до прожиткового мінімуму, передбачити залучення молоді віком до 27 років до роботи на умовах стажування протягом одного року з компенсацією єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо.

Під час обговорення члени комітету наголосили на необхідності посилення соціальних гарантій соціального становлення та розвитку молоді. На думку народних депутатів, надання молоді можливостей працювати в Україні, отримувати гідні стипендії, створення нових механізмів отримання власного житла сприятиме зменшенню виїзду молоді на постійне проживання за межі нашої держави.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.